Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Georgia O' Keefee, πίνακες με παπαρούνες

H Άνοιξη στη ζωγραφική. Παπαρούνες της Georgia O' Keeffee

    Συνεχίζω να επιμένω με πίνακες που απεικονίζουν παπαρούνες. Αυτή τη φορά σας παρουσιάζω τις "άγριες" κόκκινες παπαρούνες της Αμερικανίδας ζωγράφου Georgia O' Keeffee (1887-1986). H O' Keeffee θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ζωγράφους και η συμβολή της για το μοντερνισμό στην αμερικανική ζωγραφική υπήρξε αναμφισβήτητα καθοριστική. Aφιέρωσε τη ζωή της στην τέχνη και η ίδια έλεγε πως η "η γλώσσα μου είναι η ζωγραφική". Έγινε γνωστή για τους πίνακες που απεικόνιζαν μεγάλα, σχεδόν τεράστια,  άνθη, τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι προβάλλονται μέσα από μεγεθυντικό φωτογραφικό φακό. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 ζωγράφισε μία σειρά από πίνακες που έχουν ως θέμα τις παπαρούνες. Επτά πίνακες με παπαρούνες είναι γνωστές και άλλοι δύο μεγαλύτεροι με τους τίτλους "Κόκκινες παπαρούνες" και "Ανατολίτικες παπαρούνες".
      Στη ζωγραφική τα άνθη ήταν μάλλον συνδεδεμένα με την ομορφιά της φύσης και της γυναίκας. Στους πίνακες, όμως, της O' Keeffee τα άνθη δίνουν την εντύπωση και αφήνουν την αίσθηση της απεικόνισης "αυτοπροσωπογραφιών".  Σχεδόν ανατριχιαστικές, άγριες και απειλητικές οι παπαρούνες της ασφαλώς δεν έχουν καμιά σχέση με την παραδοσιακή ζωγραφική λουλουδιών. 



Κόκκινη παπαρούνα. 1927. Ιδιωτική Συλλογή.

G. O' Keeffee, παπαρούνα. 1927. Museum of Fine Arts. Αγία Πετρούπολη της Φλόριδα.

Κόκκινη παπαρούνα, VI. 1928. 

Ανατολίτικες παπαρούνες. 1928. Weisman Art Museum of Minessota University.

G. O' Keefe, Παπαρούνες. 1950. Milwaukee Museum Art Museum.

Τα χέρια της O' Keeffee. Φωτογραφία της ζωγράφου από τον σύζυγό της Alfred Stieglitz. Οι πίνακες με παπαρούνες, αλλά και άλλα άνθη, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προσωπογραφίες, ίσως ακόμα και αυτοπροσωπογραφίες.

G. O' Keefe, Bella Donna. 1939. Ιδιωτική Συλλογή.

http://fine-arts.org/collection/poppy/
http://collection.mam.org/details.php?id=9281
http://www.artsconnected.org/artsnetmn/environ/okeeffe.html
http://www.okeeffemuseum.org/her-art.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου