Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινή βροχή. Ένας πίνακας του Charles Edward Perugini

Καλοκαιρινή βροχή

    Ξέσπασε καλοκαιρινή "μπόρα"!... αστράφτει και βροντά! Βγήκα στη βεράντα να μυρίσω  τη βροχή και θυμήθηκα έναν πίνακα του Charles Edward Perugini (1839-1918), Ιταλο-Άγγλου ζωγράφου της Βικτωριανής περιόδου. Καλοκαιρινή βροχή, λέγεται. Απεικονίζει ένα στιγμιότυπο καλοκαιρινής βροχής στην αγγλική εξοχή, εκεί όπου ο καιρός είναι απρόβλεπτος και οι καταιγίδες συνηθισμένο φαινόμενο. 
   Τρεις γλυκύτατες κοπέλες έχουν καταφύγει κάτω από ένα μεγάλο δένδρο για να προφυλαχθούν από τη βροχή που προφανώς έχει ξεσπάσει ξαφνικά και διακόψει το παιχνίδι τους στην εξοχή. Φορούν αέρινα καλοκαιρινά φορέματα που τα έχουν ανασηκώσει ελαφρά για να μη βραχούν. Τα αρχαιοπρεπή φορέματα (ήταν της μόδας στην Αγγλία εκείνη την εποχή) και η στάση τους κάτω από το δένδρο θυμίζουν ένα γνωστό θέμα της κλασικής αρχαιότητας: τις τρεις Χάριτες.
   Ο Perugini, ο οποίος εγκαταστάθηκε οριστικά στο Λονδίνο το 1863 και βρέθηκε υπό την επιρροή και την προστασία του τότε γνωστού Βρετανού ζωγράφου Lord Leighton (1830-1896), συνήθιζε να απεικονίζει θέματα εμπνευσμένα από την κλασική αρχαιότητα. Γεννήθηκε στη Νάπολη, έζησε  στην Αγγλία από τα έξι έως τα δεκαεπτά του χρόνια, στη συνέχεια επέστρεψε στην Ιταλία όπου σπούδασε ζωγραφική. Αργότερα βρέθηκε στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα του ζωγράφου A. Scheffer, για να επιστρέψει τελικά και να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Στην Αγγλία έγινε γνωστός για έργα κλασικών θεμάτων, αλλά κυρίως διακρίθηκε για πίνακες-προσωπογραφίες που απεικόνιζαν κομψές  δεσποσύνες και κυρίες, καθώς και χαριτωμένα παιδιά της αστικής τάξης, στα "κοσμικά σαλόνια" της οποίας κυκλοφορούσε μαζί με τη σύζυγό του Κάθυ, την κόρη του γνωστού συγγραφέα της εποχής Charles Dickens. 
   Τα έργα του Perugini αποτελούν ύψιστα δείγματα του Βρετανικού αισθητισμού της Βικτωριανής περιόδου. Πανέμορφα, αν και ίσως κενά βαθύτερου νοήματος, ξεκουράζουν το βλέμμα του θεατή και μας ταξιδεύουν σε μαγικές, ονειρικές στιγμές που μάλλον ποτέ δε θα ζήσουμε. 

Charles Edward Perugini, Καλοκαιρινή βροχή. 1888. Ferens Art Gallery. East Riding of Yorkshire.

http://www.yorkshiresfavourites.org/paintings/a-summer-shower.html
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_Summer_Shower,_by_Charles_Edward_Perugini.jpg
http://goldenagepaintings.blogspot.gr/2010/07/charles-edward-perugini-summer-shower.html
http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/paintings/search/painted_by/charles-edward-perugini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου