Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική: Koπέλα στην παραλία, ένας πίνακας του Philip Wilson Steer

Στην παραλία. Πίνακες του Philip Wilson Steer

   Πολύ ζεστές αυτές οι μέρες! Ήρθε για τα καλά το καλοκαίρι. Iδού, λοιπόν, δύο καλοκαιρινοί πίνακες του Βρετανού ζωγράφου Philip Wilson Steer (1860-1942), ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού στη Βρετανία.  
    Μία κομψή λευκοντυμένη κοπέλα ρεμβάζει στην παραλία κοιτάζοντας την αστραφτερή θάλασσα και κρατώντας τον ψάθινο κάπελό της. Τα μαλλιά της ανεμίζουν και η σκια της διαγράφεται στο έδαφος. Οι "εντυπώσεις" των φωτοσκιάσεων και τα παιχνίδια του φωτός γοήτευαν πάντα τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. 

Philip Wilson Steer, Νέα κοπέλα στην ακτή.1886-1888. Musée d' Orsay.

   Δύο κορίτσια με αέρινα λευκά φορέματα και κόκκινες ζώνες τρέχουν στην παραλία του Walberswick στο Suffolk ένα καλοκαιρινό απόγευμα. Με γυρισμένη την πλάτη στέκονται στην προβλήτα τρεις ακόμα γυναικείες φιγούρες που κοιτάζουν τη θάλασσα. Στη θάλασσα διακρίνουμε τα λευκά πανιά καραβιών.
   Ο Steer επισκεπτόταν συχνά την περιοχή όπου είχε φίλους και απεικόνισε πολλές καλοκαιρινές σκηνές στην παραλία.

Philip Wilson Steer, Κορίτσια που τρέχουν στο Walberswick.   1888 -94. Tate Britain.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου