Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Μελετώντας στη θάλασσα. Ένας πίνακας του Vittorio Matteo Corcos

Γυναίκα που διαβάζει μαζί με άνδρες
Μελέτη στη θάλασσα. Ένας πίνακας του Vittorio Matteo Corcos

    Επιστρέφω στην εμμονή μου σε πίνακες που απεικονίζουν γυναίκες να διαβάζουν. ...Και επειδή σήμερα έχω ανάγκη από μία πραγματικά όμορφη, ονειρική εικόνα που θα με ταξιδέψει, ιδού ένας πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Vittorio Matteo Corcos. 
     Μία νεαρή κομψή γυναίκα περιστοιχίζεται από δύο νεαρούς κομψούς άνδρες. Και οι τρεις τους λευκοφορεμένοι κάθονται στη βεράντα και φαίνεται ότι μελετούν, αγνοώντας επιδεικτικά την πανοραμική θέα στη θάλασσα.  Ο ένας άνδρας, ξαπλωμένος μπρούμυτα στο περβάζι, είναι βυθισμένος στην ανάγνωση του βιβλίου του, η γυναίκα έχει ένα βιβλίο στην αγκαλιά της και μάλλον συζητά σοβαρά με τον άλλο άνδρα. Μπροστά στα πόδια της σ´ ένα σκαμνάκι βλέπουμε και άλλα βιβλία που περιμένουν τη μελέτη. 
    Μελέτη, λοιπόν, στη θάλασσα! Θα ήθελα να είμαι εκεί... Vittorio Matteo Corcos, Μελέτη στη θάλασσα. 1910. Ιδιωτική Συλλογή.

  Ο Vittorio Matteo Corcos (Λιβόρνο 1859- Φλωρεντία 1933), εκπρόσωπος του ακαδημαϊσμού  και της Μπελ Επόκ στην ιταλική ζωγραφική, σπούδασε αρχικά στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στη συνέχεια μαθήτεψε στη Νάπολη στο εργαστήριο του ζωγράφου Domenico Morelli και αργότερα εγκαταστάθηκε για λίγα χρόνια στο Παρίσι. Αφού επέστρεψε στην Ιταλία, εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία και στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα καθιερώθηκε ως προσωπογράφος της αστικής τάξης, ζωγραφίζοντας κυρίως γυναίκες και παιδιά στην εξοχή και σε μεσογειακά τοπία.

Ακόμα δύο πίνακες του Vittorio Matteo Corcos. Δύο νεαρές κοπέλες κοιτάζουν χαρούμενες τη θέα στη θάλασσα από τη βεράντα, χωρίς βιβλία και άνδρες.

Vittorio Matteo Corcos, Κοιτάζοντας τη θάλασσα. Γύρω στα 1900. Ιδιωτική Συλλογή.

Vittorio Matteo Corcos, Στη βεράντα. Ιδιωτική Συλλογή.

Δείτε και άλλα έργα του Corcos στο παρακάτω videohttp://it.wikipedia.org/wiki/Vittorio_Matteo_Corcos
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:In_lettura_sul_mare.png
http://www.the-athenaeum.org/art/list.php?m=a&s=du&aid=388
http://www.800artstudio.com/en/corcos.php
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vittorio_Matteo_Corcos_-_Looking_Out_To_Sea.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Vittorio_Matteo_Corcos
http://www.artrenewal.org/pages/artist.php?artistid=522

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου