Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Στην παραλία. Πίνακες του Alexander Marc Rossi

Στην παραλία

O Βρετανός ζωγράφος ιταλικής καταγωγής Alexander Mark Rossi (1840-1916), ο οποίος γεννήθηκε στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα από Ιταλό ανώτερο αξιωματούχο (ο πατέρας του ήταν ένας από τους τρεις δικαστές που είχαν την προεδρία στα Αγγλοκρατούμενα Ιόνια νησιά), απεικονίζει καλοκαιρινές σκηνές στην παραλία από τη Βικτωριανή εποχή. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε το ζεύγος Halford με τα παιδιά και τους φίλους τους να περνούν ξέγνοιαστες στιγμές στην παραλία του Bognor Regis, μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης του Σάσεξ, στις νοτιανατολικές ακτές της Αγγλίας. 

Alexander Mark Rossi, Στις ακτές του Bognor Regis. 1887.  Ιδιωτική Συλλογή.

   Ο Alexander Mark Rossi από το 1866 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και διακρίθηκε για την απεικόνιση καθημερινών σκηνών κυρίως με γυναίκες και παιδιά.
   Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε ένα κομψό μάλλον ερωτευμένο ζευγάρι της Βικτωριανής εποχής να φλερτάρει στην παραλία.

Alexander Mark Rossi, Στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

   Τρεις νεαρές κοπέλες κάθονται σ' ένα βράχο στην παραλία και διαβάζουν ένα ερωτικό γράμμα.
 Alexander Mark Rossi, Ερωτικό γράμμα. 1894. Ιδιωτική Συλλογή.

   Ο Alexander Mark Rossi έχει ζωγραφίσει πολλές σκηνές με παιδιά να παίζουν αμέριμνα στην παραλία.

Alexander Mark Rossi, Στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.


   Στους δύο παρακάτω πίνακες μια ομάδα παιδιών ακούν με αφοσίωση έναν ηλικιωμένο άνδρα να αφηγείται μια ιστορία...

Alexander Mark Rossi, Μια καλοκαιρινή ιστορία. Ιδιωτική Συλλογή.

Alexander Mark Rossi, Μια καλοκαιρινή ιστορία. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου