Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Γυναίκες που διαβάζουν. Πίνακες του Michael Ancher

    Κυριακή απόγευμα σ' ένα σπίτι ψαράδων! Ας δούμε μία ηθογραφική σκηνή από τη ζωή των απλών ανθρώπων της υπαίθρου της Δανίας. Ο Δανός ζωγράφος Michael Ancher (1849-1927) απεικονίζει αριστοτεχνικά το εσωτερικό του δωματίου ενός σπιτιού ψαράδων στο ψαροχώρι Skagen της Δανίας όπου εγκαταστάθηκε και έζησε ζωγραφίζοντας μαζί με τη γυναίκα του, επίσης ζωγράφο, Anna Ancher. 
   Aπόλυτη ησυχία φαίνεται να επικρατεί στο δωμάτιο. Μια νεαρή κοπέλα, που φορά την παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής και είναι καθισμένη δίπλα στο παράθυρο, διαβάζει με προσήλωση το βιβλίο της υπό τη συντροφιά και το βλέμμα οικιακών ζώων, μιας γάτας και μιας κότας.

Michael Ancher, Κυριακή απόγευμα σ' ένα σπίτι ψαράδων. 1877. Ιδιωτική Συλλογή.

 ...Και ακόμα ένας πίνακας του ίδιου ζωγράφου με μία γυναίκα που διαβάζει σε εσωτερικό δωματίου. Η σκηνή είναι λιτή. Η γυναίκα κάθεται σ' ένα ξύλινο κάθισμα μπροστά από ένα γυμνό τοίχο. Πρόκειται για εσωτερικό σπιτιού μεσαίας τάξης. Η διαφορετική κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν οι δύο γυναίκες, είναι εμφανής από το ντύσιμο και την κόμμωση.

Michael Ancher, Γυναίκα που διαβάζει. 1885. Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου