Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

To καλοκαίρι στη ζωγραφική. Πίνακες του Περικλή Πανταζή (Periclès Pantazis)

Στην παραλία. Πίνακες του Περικλή Πανταζή (Periclès Pantazis)

   Σας έχω ξαναμιλήσει (βλ. http://annagelopoulou.blogspot.gr/2013/01/blog-post_19.html)  για τον Περικλή Πανταζή (1849-1884). Θεωρείται ότι είναι ένας από τους εισηγητές του ιμπρεσιονισμού και μοντερνισμού στη νεοελληνική ζωγραφική, αν και ο ίδιος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες όπου τον έχουν κατατάξει  στους κύριους εκπροσώπους του Βελγικού ιμπρεσιονισμού.
    Αγαπώ τις υπέροχες φωτοσκιάσεις, τα παιχνίδια του φωτός στα έργα του Πανταζή. Ιδού, λοιπόν, κάποια από τα έργα του που απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές σε παραλίες του Βελγίου στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Γλυκύτατη μελαγχολία και ονειρική διάθεση χαρακτηρίζουν αυτούς τους "θαλασσινούς" πίνακες, τους οποίους δημιούργησε ένας καλλιτέχνης που δυστυχώς πέθανε νέος.

Περικλής Πανταζής, Παιδιά στην παραλία. 1880. Ιδιωτική Συλλογή.

Περικλής Πανταζής, Στην παραλία. Νούμερο 2.  Ιδιωτική Συλλογή.

Περικλής Πανταζής, Στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.

Περικλής Πανταζής, Στην παραλία του Blankeberghe. Εθνικό Μουσείο Βελγίου. Βρυξέλλες.

Περικλής Πανταζής, Μορφές στην παραλία. Ιδιωτική Συλλογή.


Περικλής Πανταζής, Στην παραλία της Οστάνδης.  Ιδιωτική Συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου