Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Πουλώντας λουλούδια στο Παρίσι. Πίνακες του Childe Hassam

Γυναίκες που πουλούν λουλούδια

   Την περίοδο 1888-89 ο Αμερικανός  ζωγράφος Childe Hassam βρέθηκε στο Παρίσι όπου ήλθε σε επαφή με το κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Τότε ζωγράφισε μία σειρά έργων που απεικονίζουν καθημερινές σκηνές από τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Επιλέγω να δείξω εκείνα τα έργα του που απεικονίζουν νεαρές γυναίκες και κορίτσια να πουλούν λουλούδια στους περαστικούς. 
   Στην άκρη και τις γωνιές των δρόμων, στο κρύο και την υγρασία, ακουμπισμένες στους τοίχους των κτιρίων, περιμένουν υπομονετικά να πουλήσουν τα λουλούδιά τους στους περαστικούς.  

Childe Hassam, Η λουλουδού. 1888.

Childe Hassam, Μαγαζί που πουλά λουλούδια και γαλακτομικά προϊόντα. 1888.

Childe Hassam, Στην Οδό Μονμάρτη. Παρίσι. 1888.

Childe Hassam, Παιωνίες. 1888.

Childe Hassam, Γυναίκα που πουλά λουλούδια. 1889.

Childe Hassam, Κορίτσι που πουλά λουλούδια στο Seine. 1889.

Childe Hassam, Κορίτσι που πουλά λουλούδια. 1889.


Childe Hassam, Στο ανθοπωλείο. 1889.
   
Η κυρία συνοδεύεται από την υπηρέτρια της που κρατά τα λουλούδια.

Childe Hassam, Η αγορά των λουλουδιών. 1895.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου