Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Παιδί που φυσάει τη φλόγα κεριού. Ένας πίνακας του El Greco

Παιδί που φυσάει τη φλόγα κεριού. Ένας πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου


   Αγαπώ πολύ αυτή την προσωπογραφία του παιδιού που φυσάει τη φλόγα ενός κεριού.  Δείγμα μανιερισμού, χωρίς αμφιβολία. Σε μαύρο φόντο η σπίθα του κεριού είναι η μοναδική εστία του φωτός που φωτίζει το αγόρι. Αλλοιωμένα, σχεδόν παραμορφωμένα, τα χαρακτηριστικά του προσώπου από την προσπάθεια του φυσήματος. Ελεύθερες, σχεδόν μοντέρνες, οι πινελιές του ζωγράφου αποτυπώνουν την έκφραση του προσώπου, αλλά  και τις λεπτομέρειες του ρούχου που φορά το παιδί. 
  Δημιουργός του ένας σημαντικός καλλιτέχνης, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο επονομαζόμενος El Greco.

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Παιδί που φυσάει κερί. 1571-1572. Εθνική Πινακοθήκη του Capodimonte. Νάπολη Ιταλίας.

http://es.wikipedia.org/wiki/Muchacho_encendiendo_una_candela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου