Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

O Xειμώνας στη ζωγραφική. Πίνακες του Sir John Everett Millais

Χειμώνας

   Είναι η πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα του Χειμώνα. Ήλθε ο Δεκέμβριος. Η μέρα σήμερα, εδώ που βρίσκομαι, είναι πραγματικά χειμωνιάτικη, γκρίζα και κρύα. Σκέφτομαι αυτούς που κρυώνουν, που ψάχνουν να βρουν καύσιμα για να ζεστάνουν το σπίτι τους, αυτούς που έχουν "χειμώνα" στην καθημερινότητα, στην καρδιά και τη ζωή τους...
   O Βρετανός Προραφαηλίτης ζωγράφος της Βικτωριανής εποχής Sir John Everett Millais  (1829-1896) απεικονίζει δύο χειμωνιάτικα τοπία της υπαίθρου της Σκωτίας, της περιοχής του Glen Birnam. Την τελευταία εικοσαετία της ζωής του ο Millais ζωγράφισε αρκετά τοπία από περιοχές της Σκωτίας όπου συνήθιζε να νοικιάζει σπίτια στην εξοχή και να περνά μήνες στη φύση κυνηγώντας και ζωγραφίζοντας. Τα περισσότερα τοπία του αποτυπώνουν εικόνες από την εξοχή στα τέλη του Φθινοπώρου και τις αρχές του Χειμώνα.

S. John Everett Millais, Καύσιμα του Χειμώνα. 1873. Πινακοθήκη Τέχνης του Manchester .

   Ατμόσφαιρα μελαγχολίας αποπνέουν και οι δύο πίνακες του Millais. Mια νεαρή κοπέλα με κόκκινο μαντήλι στα μαλλιά κάθεται πάνω σ' ένα κάρο με καύσιμα του Χειμώνα. Είναι χωριατοπούλα (φαίνεται από την ενδυμασία της) από το Glen Birnam…Στο βάθος διακρίνεται ο λόφος του Birnam. H κοπέλα κάθεται με προφίλ του προσώπου της προς τους θεατές, έχοντας για παρέα ένα σκύλο. Το τοπίο είναι κρύο και χειμωνιάτικο.

S. John Everett Millais, Glen Birnam, 1891. Πινακοθήκη Τέχνης του Manchester.

   Μια ηλικιωμένη γυναίκα με μαύρα ρούχα και κόκκινο μαντήλι στα μαλλιά, κρατώντας ένα μεγάλο καλάθι, περπατά σ' ένα ελαφρά πασπαλισμένο με χιόνι μονοπάτι μέσα στο δάσος. Η γυναίκα έχει γυρισμένη την πλάτη της στο κοινό. Το τοπίο είναι κρύο και χειμωνιάτικο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου