Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Πίνακες για τα βιβλία. Πίνακες του Henri Matisse

Γυναίκες που διαβάζουν. Πίνακες του Henri Matisse

   O Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος Henri Matisse (1869-1954) έχει ζωγραφίσει ένα μεγάλο αριθμό έργων με το ίδιο θέμα σε παραλλαγές. Απεικονίζει γυναίκες, μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας, να διαβάζουν με προσήλωση ένα βιβλίο κυρίως στο εσωτερικό δωματίων. Ιδού, λοιπόν, μία επιλογή από πίνακες "φιλαναγνωσίας" του Matisse.
    Αρχίζω με έναν από τους πίνακες της νεανικής του ηλικίας. Μία γυναίκα έχει γυρισμένη την πλάτη της στους θεατές, κάθεται σε καρέκλα στο εσωτερικό δωματίου και διαβάζει... Αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας εκφράζεται στον πίνακα. Ο ζωγράφος απεικονίζει λεπτομέρειες από τη διακόσμηση του "σιωπηλού" δωματίου που προσφέρει καταφύγιο στην αναγνώστρια.

Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει. 1894. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Kέντρο Πομπιντού. Παρίσι.

Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει. 1902-1903. Iδιωτική Συλλογή. Ένας πίνακας εξωτερικού χώρου. Είναι καλοκαίρι! Η γυναίκα διαβάζει στον κήπο.

   Από τις αρχές του 20ού αιώνα φωτεινά χρώματα κυριαρχούν στο έργο του Matisse που συνδέεται με το κίνημα του φωβισμού.

Henri Matisse, Εσωτερικό με κορίτσι που διαβάζει. 1905. Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Ν.Υόρκη.

Henri Matisse, Η Marguerite Matisse διαβάζει. 1906. Μουσείο Καλών Τεχνών. Γκρενόμπλ.

Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει σε τραπέζι τουαλέτας. Νίκαια. 1919. Ίδρυμα Μπαρνς. Πενσυλβάνια. Η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου της Νίκαιας. Από το ανοιχτό παράθυρο και τη διάφανη κουρτίνα που ανεμίζει,  διακρίνεται η φωτεινή Μεσόγειος.

Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει με ομπρέλα. Νίκαια. 1921. Πινακοθήκη Τέιτ. Λονδίνο. Ένας υπέροχος πίνακας. Είναι καλοκαίρι στη Νίκαια. Η γυναίκα διαβάζει στον κήπο. Στο τραπέζι, εκτός από το βιβλίο, δύο προσωπικά της αντικείμενα-αξεσουάρ: καπέλο και ομπρέλα...

Henri Matisse, Κορίτσι που διαβάζει δίπλα σε βάζο με λουλούδια. 1922. Μουσείο Τέχνης. Βαλτιμόρη.

Henri Matisse, Κοπέλα που διαβάζει. 1922. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Τρουά.

Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει με ροδάκινα. 1923. Ιδιωτική Συλλογή.

Henri Matisse, Μπουκέτο με ντάλιες και λευκό βιβλίο. 1923.

 Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει.

Henri Matisse, Γυναίκα που διαβάζει.3 σχόλια:

 1. ΕΝΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΝΟ

  Ο στίχος μου έναν αναγνώστη μόνο θέλει,
  Μονάχα αυτόν που μ' αγαπάει και με γνωρίζει,
  Αυτόν που ενώ μέσα στο τίποτε αρμενίζει
  Σα μάντης ξέρει ό,τι μες στ' αύριο ανατέλλει.

  Γιατί η σιωπή παρουσιάστη στα όνειρά του
  Συχνά μ' ανθρώπινη μορφή, κι εκεί στα βάθη,
  Πλάι-πλάι η τίγρις και το τρυφερούλι ελάφι
  Αργοπορούνε πότε πότε στην καρδιά του.

  Από τα ΠΟΙΗΜΑΤΑ του Attila Jozsef (σε απόδοση ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ)  Μου αρέσει πολύ ο Ματίς. Επίσης, καθετί που έχει σχέση με βιβλία, είτε είναι ποίημα, πίνακας, τραγούδι. Γιατί υπάρχουν και υπέροχες μουσικές, όπως The book of secrets.
  https://vimeo.com/61471168

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Rosa, Τι θα κάναμε χωρίς βιβλία, χωρίς αυτούς τους παράλληλους μαγικούς κόσμους. Το "σύμπαν" είναι τα βιβλία!

   Διαγραφή
 2. Υπέροχη ανάρτηση και εξαιρετικό το σχόλιο σου Rosa Mund.

  ΑπάντησηΔιαγραφή