Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Max Liebermann (Μαξ Λίμπερμαν), Σκηνές στην παραλία

Οι θαλασσινοί πίνακες του Max Liebermann  (1847-1935)

   Είναι κάποιοι από τους πίνακες του αγαπημένου μου Γερμανού ζωγράφου Max Liebermann με σκηνές σε παραλίες που δε θυμίζουν τη θάλασσα της Μεσογείου. O ουρανός έχει σύννεφα και στη θάλασσα διαγράφονται κύματα. Οι σκηνές είναι από την παραλία του Noordwijk στην Ολλανδία όπου είχε βρεθεί ο Liebermann στις αρχές του 20ού αιώνα.


Max Liebermann, Strand bei Noordwijk (Αμμουδιά στο Noordwijk). 1906.

Max Liebermann, Strand bei Noordwijk (Αμμουδιά στο Noordwijk). 1908. O πίνακας έχει και την ονομασία Strand mit zwei Ruiten (Αμουδιά με δύο ιππείς)

Max Liebermann, Strand bei Noordwijk (Αμμουδιά στο Noordwijk). 1908.

Βρίσκονται στην πινακοθήκη του Κρατικού Μουσείου της Κάτω Σαξονίας στο Αννόβερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου