Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Η μουσική στη ζωγραφική: Sir Edward Burne-Jones (Σερ Εντ. Μπερν Τζόουνς), H Χρυσή Κλίμακα: πομπή γυναικών με μουσικά όργανα

H μουσική στους Προραφαηλίτες ζωγράφους
Sir Edward Burne-Jones (Σερ Εντ. Μπερν Τζόουνς),  H Χρυσή Κλίμακα 

   Είναι ένας ακόμα πίνακας του Sir Edward Burne Jones που δείχνει την αγάπη του ζωγράφου για τη μουσική. O ζωγράφος, που βρισκόταν υπό την επιρροή των Προραφαηλιτών ήδη από τη δεκαετία του 1850, ζωγραφίζει αυτόν τον αινιγματικό, ως προς την ιστορία που αφηγείται, πίνακα κατά τη διάρκεια τεσσάρων χρόνων, από το 1876 έως το 1880, ενώ ολοκλήρωσε το σχέδιο του πίνακα το 1872.
   Δεκαοχτώ αιθέριες νεαρές κοπέλες, με σχεδόν χορευτικές κινήσεις και κρατώντας μουσικά όργανα (βιολί, αυλούς, κρουστά), κατεβαίνουν μια μεγαλόπρεπη κλίμακα. Οι θεατές αναρωτιούνται ποιες είναι, από πού έρχονται και πού πηγαίνουν. Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί περιορισμένο αριθμό απαλών χρωμάτων και σχεδιάζει αριστοτεχνικά τις πτυχές και τους κυματισμούς των ενδυμάτων, τις γραμμές των γυναικείων σωμάτων και την αρχιτεκτονική της σκάλας.

Sir Edw. Burne Jones, The golden stars (H χρυσή κλίμακα). 1876-1880. Βρίσκεται στην Πινακοθήκη Tate Britain στο Λονδίνο. Ο πίνακας αποπνέει ονειρική ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου