Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι κοινωνικοί αγώνες στη ζωγραφική. Χαρακτικά του Τάσσου

Η εκτελέση των 200 την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή

    Τους θυμήθηκα σήμερα και θέλω να τους τιμήσω μ᾽αυτά τα δύο τριαντάφυλλα του Manet.  

Ed. Manet, δύο τριαντάφυλλα στο τραπέζι. 1882-1883. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Ν. Υόρκη (ΜΟΜΑ)


  Την Πρωτομαγιά του ’44, οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές που μέχρι τότε τους κρατούσαν φυλακισμένους στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Από αυτούς περίπου 170 ήταν πρώην κρατούμενοι του Μεταξικού καθεστώτος στις φυλακές της Ακροναυπλίας και οι υπόλοιποι ήταν πρώην αντιφρονούντες του ίδιου καθεστώτος, εξόριστοι για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, στην Ανάφη.  Η εκτέλεση έγινε σε αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του σε επίθεση που δέχθηκαν από τις αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΑΜ κάπου κοντά στους Μολάους της Πελοποννήσου.

Τάσσος, η εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή.

    Ο γνωστός χαράκτης Τάσσος (ψευδώνυμο του Αθ. Αλεβιζάτου), ο οποίος ήταν μέλος της ΕΠΟΝ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, απεικόνισε την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή.

Τάσσος, Η εκτέλεση της Πρωτομαγιάς στην Καισαριανή.



    Στη λαϊκή συλλογική συνείδηση έμεινε η μνήμη, τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω, για τη γενναιότητα με την οποία αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα οι αγωνιστές. Έχουν σωθεί  αποχαιρετιστήρια σημειώματα και οι επιστολές που άφησαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και για όλους εμάς με μηνύματα-κάλεσμα για αγώνα και αντίσταση.


...Έτσι, για να μην ξεχνάμε ότι Πρωτομαγιά δε σημαίνει μόνο πολύχρωμα λουλούδια στις εξοχές και στα στεφάνια, αλλά και αγώνας για ιδέες και ιδανικά...
http://www.moma.org/collection/object.php?object_id=83402
http://www.toxotis.se/politika/antidiktatorika/elliniki_epitropi/demonstationer/charaktika.html
http://erodotos.wordpress.com/2010/04/29/kaisarianh-1944/

3 σχόλια:

  1. Κυρία Αγγελοπούλου,
    Επισκέφτηκα την σελίδα σας χθες και δανείστηκα το κοριτσάκι με τις πασχαλιές. Σας ευχαριστώ.Ήδη γράφτηκα μέλος του blog σας.Επειδή είμαι καινούρια blogger δεν γνωρίζω πολλά ακόμη. Ξέρετε, ψάχνοντας σήμερα στη google για την ίδια εικόνα προκειμένου να γράψω το όνομα του ζωγράφου είδα στις ΕΙΚΟΝΕΣ μαζί με τους πίνακες και την φωτογραφία του profile μου.Θα ήθελα να μην υπάρχει εκεί και δεν γνωρίζω αν μπορείτε να κάνετε εσείς κάτι. Θα σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον . ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΙΟΥΣΗ ΔΑΣΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή κ. Κιούση, χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσε το blog και το παρακολουθείτε. Ανταποδίδω τις ευχές σας για το Πάσχα και ελπίζω να ξεκουραστείτε και να περάσετε όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να μη φαίνεται η φωτογραφία του profile σας...ούτε εγώ ασχολούμαι, όσο νομίζετε, με αυτά τα τεχνικής φύσεως πράγματα. Το μόνο που κάνω είναι να "τροφοδοτώ" το blog μου. Δεν παρακολουθώ σχεδόν ποτέ κανένα blog και ούτε το facebook, γιατί δεν έχω χρόνο. Νομίζω όμως πως δεν έχει σημασία που φαίνεται η φωτογραφία του profile σας. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με εκατομμύρια φωτογραφίες προσώπων. Ωστόσο, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να αλλάξετε την αληθινή φωτογραφία του profile σας με κάποια άλλη εικόνα. Βάλτε, για παράδειγμα, έναν πίνακα ζωγραφικής. Αυτό έχω κάνει εγώ. Νομίζω πως δεν είναι δύσκολο να γίνει. Δοκιμάστε το! Δεν ξέρω να σας πώ πώς ακριβώς γίνεται. Πάντως, μη φοβάστε να δοκιμάσετε διάφορα με το διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα κανένας δεν μας ξέρει και ούτε πρόκειται να μας μάθει πραγματικά, εκτός αν πράγματι το επιθυμεί...Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  2. Κυρία Αγγελοπούλου,
    Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας απάντηση.Φαίνεται ότι ασχολείστε
    με το δικό σας blog αφού είναι τόσο γεμάτο και πολύ καλά ταξινομημένο.Είναι πολύ χρήσιμο. Μου αρέσει να μαθαίνω. Βλέπετε, συνταξιοδοτήθηκα πρόωρα και αφού δεν διδάσκω πια μέσα από τα blog ενημερώνομαι για τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων και θεωρώ ότι γίνομαι έστω και λίγο και εγώ χρήσιμη. Θα δω τι θα κάνω με τη φωτογραφία μου.
    Σας εύχομαι υγεία και κάθε δημιουργία.Ιωάννα Κιούση

    ΑπάντησηΔιαγραφή