Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Πίνακες του Walter Crane για την Εργατική Πρωτομαγιά

Εργατική Πρωτομαγιά. Δύο έργα του Walter Crane

...Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών, αλλά είναι και Γιορτή των Εργαζομένων, ιδού δύο χαρακτικά του Βρετανού καλλιτέχνη και εικονογράφου της ύστερης Βικτωριανής περιόδου, Walter Crane (1845-1915).  Από το 1888 ο Crane,  που ήταν γνωστός εικονογράφος παιδικών βιβλίων, φαίνεται ότι, υπό την επιρροή του άλλοτε Προραφαηλίτη καλλιτέχνη William Morris, προσχώρησε στο σοσιαλιστικό κίνημα.
   Τα δύο σκίτσα που ακολουθούν δημοσιεύτηκαν στο σοσιαλιστικό περιοδικό Clarion όπου ο Crane δημοσίευε τακτικά έργα του. Το πρώτο χαρακτικό (του 1894) απεικονίζει ένα συμβολικό γαϊτανάκι σε ιδεώδες τοπίο εξοχής. Γύρω από μία τεράστια γυναικεία μορφή, η οποία κρατά μια κορδέλα με σοσιαλιστικά για την εποχή εκείνη συνθήματα (όπως αλληλεγγύη), περιστρέφονται  χορευτικά εργαζομένοι (άνδρες και γυναίκες), κρατώντας επίσης κορδέλες με εργατικά αιτήματα της Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως "οχτώ ώρες" εργασίας, " διακοπές για όλους", "όχι πεινασμένα παιδιά στα δημοτικά σχολεία", κ. λπ.

Walter Crane, To γαϊτανάκι των εργαζομένων. 1894.

   Το χαρακτικό του 1895 απεικονίζει μία γυναικεία μορφή να κρατά ένα τεράστιο Πρωτομαγιάτικο λουλουδένιο στεφάνι, το οποίο είναι διακοσμημένο με κορδέλες, στις οποίες είναι γραμμένα εργατικά αιτήματα της εποχής της Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως "Η Αγγλία πρέπει να θρέφει τα παιδιά της", "Όχι εργάτες-παιδιά", "Η γη για το λαό", "Ευτυχισμένη Αγγλία", "παραγωγή για χρήση όχι για κέρδος", "Αλληλεγγύη της Εργατιάς" κ.λπ.

Walter Crane,  Ένα στεφάνι για την Πρωτομαγιά, αφιερωμένο στους εργάτες. 1895. 


2 σχόλια: