Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Ο έρωτας στη ζωγραφική. Marc Chagall, Ερωτευμένοι στο φως του φεγγαριού

Marc Chagall, Ερωτευμένοι στο φως του φεγγαριού
    
    Είναι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πίνακες του Marc Chagall (1887-1985) όπου εμπλέκεται η πραγματικότητα με το όνειρο. Mέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο βλέπουμε δύο ερωτευμένους να αγκαλιάζονται με πάθος υπό το σεληνόφως. Στο νυχτερινό ουρανό διακρίνουμε το φεγγάρι.  Κάτω ένας άγγελος να πετάει. Η φτερωτή μορφή του θυμίζει τον θεό Έρωτα. Στο νυχτερινό ουρανό διακρίνουμε το φεγγάρι. 
   Στον πίνακα συναντώνται ο λυρισμός, ο ρομαντισμός, το θρησκευτικό/υπερβατικό στοιχείο, η ονειρική ατμόσφαιρα και η ποιητικότητα του αφηρημένου, δηλαδή τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Chagall.

Marc Chagall, Ερωτευμένοι στο φως του φεγγαριού. 1938. Ιδιωτική Συλλογή.

   …Και ακόμα δύο πίνακες με ένα ζευγάρι ερωτευμένων υπό το φως του φεγγαριού.

Marc Chagall, Ερωτευμένοι στο φως του φεγγαριού. 1938. Ιδιωτική Συλλογή.

Marc Chagall, Εραστές με μισό φεγγάρι. 1926. Ιδιωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου