Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοχρονιάτικες ευχές με κάρτες της Βικτωριανής εποχής

Καλή Χρονιά με Βικτωριανές κάρτες

    Στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού στη Βρετανία της Βικτωριανής εποχής οι εύπορες κοινωνικές τάξεις άρχισαν να στέλνουν χριστουγεννιάτικες-πρωτοχρονιάτικες ευχές με κάρτες. Οι παρακάτω κάρτες είναι από τις παλαιότερες της Βικτωριανής περιόδου. Άνθη, χαμογελαστά κοριτσάκια και αγοράκια, χαριτωμένες δεσποινίδες, νεράιδες και ξωτικά εύχονται Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος. Σημειογραφία σχεδόν απλοϊκή, αφελής. Όμως, χωρίς αμφιβολία, οι εικόνες αυτές είναι όμορφες, απεικονίζουν έναν κόσμο παραμυθένιο. Προέρχονται από έναν κόσμο απατηλό, των ονείρων και της φαντασίας. Ποιος δεν θα ήθελε να λάβει ευχές που να τον ταξιδέψουν, έστω και για λίγο, σε μια άλλη πραγματικότητα;

"Ευτυχισμένο το Νέο Έτος"! Παλιά Βικτωριανή κάρτα με πρωτοχρονιάτικες ευχές. 1876. Βιβλιοθήκη του Μπίρμινχαμ.

Παλιά Βικτωριανή κάρτα. "Μακάρι το Νέο Έτος να φέρει σε σένα ευτυχία και χαρά"! 1877. Βιβλιοθήκη του Μπίρμινχαμ.

Παλιά Βικτωριανή κάρτα. "Μακάρι το φωτεινό ουράνιο τόξο της ελπίδας να ομορφαίνει το χρόνο", γράφει η επιγραφή της κάρτας. 1877. Βιβλιοθήκη του Μπίρμινχαμ.

Σου εύχομαι Ευτυχισμένο το Νέο Έτος. Ευχές από δύο χαριτωμένες Βικτωριανές δεσποινίδες που φορούν αέρινα, ανάλαφρα καλοκαιρινά φορέματα της εποχής. Υπέροχη κάρτα από ημερολόγιο της εικονογράφου Kate Greenaway. 1880.


Ευχές για Ευτυχισμένο Νέο Έτος μ' ένα κοριτσάκι να ταΐζει λευκούς κύκνους στην παραλία μίας λίμνης. Βικτωριανή κάρτα του 1885 (περίπου). Βιβλιοθήκη του Μπίρμινχαμ.

Ευτυχισμένος το Νέο Έτος με μια παραμυθένια Βικτωριανή κάρτα. 1888. Βιβλιοθήκη του Μπίρμινχαμ.

Καλή Χρονιά με μία νεράιδα. Γαλλική κάρτα της Βικτωριανής περιόδου. 1888. Βιβλιοθήκη του Μπίρμινχαμ.

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος με το γλυκύτατο Βικτωριανό κοριτσάκι να κρατά ένα λευκό περιστέρι, το σύμβολο της αγνότητας, της αθωότητας, της ειρήνης, του πνεύματος...

"Λαμπερό το Νέο Έτος": είναι το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που στέλνει το Βικτωριανό αγόρι με το το λευκό περιστέρι. 1901-1909.


2 σχόλια:

  1. Πάντα οι αναρτήσεις σου μας δίνουν ωραίες εικόνες και πολλές πληροφορίες! Εύχομαι και τη νέα χρονιά να συνεχίσεις γεμάτη όρεξη! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή