Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Γυναίκα που διαβάζει. Ένας πίνακας του Προραφαηλίτη ζωγράφου Robert Braithwaite Martineau

Γυναίκα που διαβάζει

   Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου της, φαίνεται ότι διαβάζει, η κυρία του πίνακα. Ντυμένη και χτενισμένη περίτεχνα κάθεται γονατισμένη στο χαλί και ποζάρει για τον ζωγράφο, κρατώντας επιδεικτικά το βιβλίο. Για αυτό, και ο τίτλος "το τελευταίο κεφάλαιο". Είναι ένας πίνακας του Βρετανού Robert Braithwaite Martineau (1826-1869) που απεικονίζει το πορτρέτο μίας εύπορης νεαρής γυναίκας της Βικτωριανής εποχής να διαβάζει στο σαλόνι του σπιτιού της. Ο ζωγράφος αποδίδει αριστοτεχνικά την ενδυμασία και την κόμμωση των γυναικών των εύπορων οικονομικά στρωμάτων, καθώς και τη διακόσμηση του εσωτερικού της κατοικίας. Ο Robert Braithwaite Martineau (1826-1869) στο σύντομο βίο του βρέθηκε στον κύκλο των Προραφαηλιτών ζωγράφων και στα έργα του διακρίνουμε επιρροές από το κίνημα του Προραφαηλιτισμού.

Robert Braithwaite Martineau, Το τελευταίο κεφάλαιο. 1860-1863. Birmingham Μουσεία και Πινακοθήκη Τέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου