Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Η εργατική τάξη στη ζωγραφική. Πίνακες του Edvard Munch

H εργατική τάξη στη ζωγραφική

   Οι παρακάτω πίνακες του Edvard Munch απεικονίζουν στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του ανώνυμου πλήθους της εργατικής τάξης. Έχοντας ήδη περάσει στον εξπρεσιονισμό και ανοίξει το δρόμο για τη μετάβαση στο μοντερνισμό, ο Munch με αδρές γραμμές απεικονίζει πλήθος εργατών να επιστρέφουν από το εργοστάσιο στο σπίτι τους.

Edvard Munch, Εργάτες στο δρόμο για το σπίτι τους. 1913-1915. Μουσείο του Munch. Όσλο. Οι εργάτες απεικονίζονται να έχουν σχολάσει και να βαδίζουν στο δρόμο προς το σπίτι τους.

Edvard Munch, Εργάτες στα χιόνια. 1913. Μουσείο του Munch. Όσλο. Μία ομάδα εργατών, κρατώντας φτυάρια, απεικονίζονται στο χιονισμένο τοπίο.

Edvard Munch, Εργάτης και παιδί. 1908. Μουσείο του Munch. Όσλο. Ο εργάτης έχει αποκοπεί από την ομάδα για να συναντήσει το κοριτσάκι που απλώνει τα χέρια του προς αυτόν. Ένα γλυκό, τρυφερό στιγμιότυπο, μία προσωπική-ατομική στιγμή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου