Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Ρώμος Φιλύρας, Στη γλάστρα μας λουλούδιασεν. Ένα ποίημα για τη βροχή και την άνοιξη

Είναι ένα θλιμμένο και τρυφερό ποιηματάκι του Ρώμου Φιλύρα για τη βροχή και την άνοιξη…

Ρώμος Φιλύρας, {Στη γλάστρα μας λουλούδιασεν…}

Στη γλάστρα μας λουλούδιασεν η φεγγοβόλα η βιόλα
κι έχυσε μόσκο πάναγνο στου έρμου σπιτιού τα όλα,
κι ήρθε η Βροχή και χτύπαγε την άνοιξη στα τζάμια
κι όλα διψάγανε το φως, όπως νερόν, ποτάμια.

Από τα "Ροδοκάντηλα"

Childe Hassam, Aγόρι με γλάστρες λουλουδιών. 1913. Ιδιωτική Συλλογή.

Childe Hassam, Η πόρτα του κήπου. 1888. Ιδιωτική Συλλογή.


Βλ.  Ρώμος Φιλύρας, Ποιήματα άπαντα τα ευρεθέντα, τόμος Α, Επιμέλεια Χ. Λ. Καράογλου, Αμαλία Ξυνογαλά, University Stydio Press, Θεσσαλονίκη 2013, σ. 313.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου