Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

M' αγαπά, δεν μ' αγαπά. Ο έρωτας στη ζωγραφική.

Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά

    ...Συνεχίζω με το "ανοιξιάτικο" θέμα του "μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά".  O Γάλλος ζωγράφος Jean Baptiste Greuze ζωγραφίζει μια νεαρή λευκή κοπέλα να ξεφυλλίζει μια μαργαρίτα και να αναρωτιέται "μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά".  Στο ένα χέρι κρατά το καπέλο της, στο οποίο διακρίνουμε λουλούδια.

Jean Baptiste Greuze, Η απλότητα. 1759. Kimbell Μουσείο Τέχνης.

   Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει ένα νεαρό βοσκό μ΄ένα λουλούδι. Στο ένα χέρι του κρατά επίσης ένα καλαθάκι με λουλούδια. Ίσως, είναι ο αγαπημένος της κοπέλας του πρώτου πίνακα.

Jean Baptiste Greuze, Νεαρός βοσκός που κρατά ένα λουλούδι. 1760-61. Petit Palais.

"Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά" είναι το θέμα επίσης και των παρακάτω έργων. Απεικονίζουν νεαρές κοπέλες με λουλούδια ν' αναρωτιούνται εάν τις αγαπάει ο αγαπημένος τους.

Joseph Laurent Dyckmans, Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά. 1867.

John William Godward, Μ'αγαπά, δεν μ' αγαπά. 1896. Ιδιωτική Συλλογή.

Vittorio Matteo Corcos, Μ' αγαπά, δεν μ' αγαπά. 1895. Ιδιωτική Συλλογή.

Wilton Lockwood (1862-1914), Μ' αγαπά δεν μ' αγαπά. Ιδιωτική Συλλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου