Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Θεοφάνεια και Αγιασμός των Υδάτων στη Θεσσαλονίκη. Παλιές φωτογραφίες και κάρτες

Τα Θεοφάνεια στην παλιά Θεσσαλονίκη

   Θεοφάνεια σήμερα! Η ημέρα του Αγιασμού των Υδάτων. Για αυτό, κάποιες παλιές φωτογραφίες και κάρτες των αρχών του 20ού αιώνα με σκηνές από τον Αγιασμό των Υδάτων της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Ημέρα Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη. Έχουν πέσει στη θάλασσα, στα κρύα νερά του Θερμαϊκού για να αναζητήσουν τον Σταυρό. Γύρω τους βάρκες πλήρεις θεατών.


 Ημέρα των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη. 1916. Ο  Μεγάλος (Α Παγκόσμιος) Πόλεμος έχει ξεκινήσει (από το 1914) και ο Εθνικός Διχασμός για το ελληνικό κράτος. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει έδρα των συμμαχικών στρατευμάτων της Entente και κέντρο του Μακεδονικού Μετώπου. Είναι επίσης το κέντρο της κυβέρνησης της Εθνικής Άμυνας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ημέρα Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη. 1917. Ανάμεσα στους ιερωμένους ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

   Τα στιγμιότυπα από τον εορτασμό του Αγιασμού των Υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων γίνονται εικόνες των καρτ ποστάλ που έστελναν οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων στα αγαπημένα τους πρόσωπα με χαιρετίσματα από τη Θεσσαλονίκη.

Κάρτα με  σκηνή από τον Αγιασμό των Υδάτων στη Θεσσαλονίκη. Απεικονίζει σκηνή μετά το 1912 και την ένωση της πόλης με την Ελλάδα, γιατί οι βάρκες και τα καράβια φέρουν την ελληνική σημαία.

Επιχρωματισμένη κάρτα με την ίδια σκηνή από τον Αγιασμό των Υδάτων στη Θεσσαλονίκη. 

Κάρτα με σκηνή από τον Αγιασμό των Υδάτων στη Θεσσαλονίκη. Φέρει σφραγίδα και ελληνικό γραμματόσημο με χρονολογία 1918.

…και δύο παλιές φωτογραφίες με σκηνές από τον Αγιασμό των Υδάτων στην πόλη που ζω το τελευταίο διάστημα, στην Ξάνθη. Από το 1900 ο Αγιασμός των Υδάτων γίνεται στο ίδιο σημείο στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Πλήθος πάνω και κάτω από τη γέφυρα παρακολουθεί την τελετή. Στο βάθος διακρίνονται τα σπίτια της παλιάς πόλης.



http://www.thetoc.gr/politismos/article/theofaneia-sti-thessaloniki-mias-allis-epoxis
Πηγή Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο
http://www.xanthipress.gr/theofania-apo-to-1900-mexri-simera-sto-idio-simio-stin-xanthi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου