Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Διαβάζοντας στην εξοχή. Εικόνες ανάγνωσης.

Εικόνες ανάγνωσης το καλοκαίρι

    Καλοκαίρι! Εποχή για ανάγνωση στην εξοχή, στη φύση... Για ανάγνωση έξω από τους κλειστούς χώρους. Ο παρακάτω πίνακας είναι από τους αγαπημένους. Ο Αμερικανός ζωγράφος James Jemusa Shannon απεικονίζει ένα στιγμιότυπο ανάγνωσης στην εξοχή. Δύο κομψές γυναίκες με υπέροχα φορέματα περιπάτου των αρχών του 20ού αιώνα, πιθανό μητέρα και κόρη, μοιράζονται την ανάγνωση ενός βιβλίου στους "αμμόλοφους" με συντροφιά ένα σκύλο.

James Jemusa Shannon, Στους αμμόλοφους. 1900-1910. Smithonsian Μουσείο Τέχνης. Η.Π.Α. Στα πόδια τους ή μάλλον στην άκρη των πτυχωτών αέρινων φορεμάτων τους έχει ξαπλώσει αναπαυτικά ο σκύλος τους δίπλα στο καπέλο της νεότερης κοπέλας. Στο βάθος διακρίνουμε  τον ουρανό με διάσπαρτα λευκά σύννεφα...

   Μία ομάδα γυναικών, μάλλον μητέρα και κόρες,  κάνουν πικ νικ στην εξοχή. Η κοπέλα στα αριστερά έχει γυρίσει την πλάτη της στην παρέα και ξαπλωμένη  αναπαυτικά στα μαξιλάρια διαβάζει το βιβλίο της.

James Ancher, Πικ Νικ, 1870. Ιδιωτική Συλλογή. 

      H Ρωσίδα Marie Bashkirtseva ζωγραφίζει μία κοπέλα  να διαβάζει κρατώντας το κλαδί ενός δέντρου, ενώ πίσω της βρίσκεται ένας καταρράκτης.

Marie Bashkirtseva, Κοπέλα διαβάζει δίπλα σε καταρράκτη. 1882. Ιδιωτική Συλλογή.

   Δύο κοπέλες  διαβάζουν στην εξοχή. Μια εικόνα ανάγνωσης στον καθαρό αέρα από τον Ελβετό Luizi Rossi (1853-1923).

Luigi Rossi (1853-1923), Στην εξοχή. Ιδιωτική Συλλογή.

...και μία καλοκαιρινή σκηνή  στην παραλία. Δύο κοπέλες με μπανιερά του Μεσοπολέμου κάνουν ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά. Η μία έχει βυθιστεί στην ανάγνωση του βιβλίου της...

Harold Harvey, Στην αμμουδιά. 1929. Ιδιωτική Συλλογή. 

http://americanart.si.edu/collections/search/artwork/?id=22195
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bashkirtseff,_Marie_(1858-1884)_Girl_Reading_by_a_Waterfall.jpg
http://www.artnet.com/artists/luigi-rossi/plein-air-09M5nLuVeyT6veFXqzX3sA2
http://www.artnet.com/artists/harold-harvey/on-the-sands-QvZkHnmM_vmItKVVqkJblg2
http://www.artnet.com/artists/james-archer/the-picnic-Zoc94i32nhmVFjaNnb29RQ2
Κράτα τοΚράτα το

6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία και επίκαιρη ανάρτηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσε. Πάντα (από μαθήτρια) περιμένω τις καλοκαιρινές διακοπές για να διαβάσω λογοτεχνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχοι οι πίνακες και μόνο για το θέμα τους.
    Εθισμένη στην ανάγνωση εγώ παιδιόθεν, είμαι αναγνώστρια παντός καιρού. Διαβάζω π α ν τ ο ύ, εκτός από την παραλία. Γιατί, όπως λέει (στο περίπου) ο Ευγένιος Αρανίτσης, "η παραλία είναι ένα απέραντο βιβλίο και είναι στο χέρι σου να την ανακαλύψεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ παιδιόθεν διαβάζω...δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο μου χωρίς βιβλία. Περίμενα το καλοκαίρι για να διαβάζω άνετα και ελεύθερα μόνο λογοτεχνία, όταν ήμουν μαθήτρια, γιατί τις άλλες εποχές έπρεπε να διαβάζω τα μαθήματά μου.

      Διαγραφή
  4. Βρήκα τη κατακλείδα του κειμένου με τα ακριβή λόγια:

    ...το πιο γενναίο μεταξύ των αιτημάτων μιας επανάστασης στα ήθη έπρεπε να συνοψίζεται στο σύνθημα: «Όχι βιβλία στην παραλία, αλλά η ίδια η παραλία ως βιβλίο». Δεν θα ήθελες να σου πουν πώς τελειώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει δίκιο, "η ίδια η παραλία είναι βιβλίο"..
      Θα σου απαντήσω με στίχους της Έμιλυ Ντίκινσον.
      ο καλοκαίρι ο ουρανός είναι ένα ποίημα
      σε κανένα βιβλίο δε βρίσκεται
      Τα γνήσια ποιήματα είναι άπιαστα.

      (σε μετάφραση της Μελισσάνθης)

      Διαγραφή