Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικες κάρτες του Rockwell Kent

Χριστουγεννιάτικες ευχές με τις κάρτες του Rockwell Kent

  Ένας Άγγελος ανάβει το αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Είναι τεράστιος και τα δέντρα μικρά...Έχουμε, άραγε, πάντα δίπλα μας έναν αόρατο άγγελο να μας συντροφεύει;  
   Η πτερωτή μορφή, που θυμίζει άγγελο, κυριαρχεί σε πολλές από τις χριστουγεννιάτικες κάρτες που σχεδίασε για τους φίλους του την περίοδο του Μεσοπολέμου ο Αμερικανός καλλιτέχνης Rockwell Kent. Ένας άγγελος ίπταται πάνω από χιονισμένα παγωμένα τοπία και ανάβει τη φλόγα της ελπίδας, "βρέχει" με αστέρια τον κόσμο μας σε μία σκοτεινή εποχή, σε μία εποχή που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται σημεία απειλητικά, σημεία της ανόδου  του  Φασισμού, του Ναζισμού και του επικείμενου δεύτερου Μεγάλου Πολέμου.

Rockwell Kent, Άγγελος. 1926. Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. (Via http://www.artic.edu/aic/collections/artwork/30380?search_no=4&index=0)

Καθώς οδεύομε προς τα Χριστούγεννα του 2016, σκέφτομαι τις art deco χριστουγεννιάτικες εικόνες του Αμερικανού Rockwell Kent (1882-1971). Μία γυναικεία πτερωτή μορφή, ένας άγγελος,  ίπταται και σκορπίζει αστέρια...
   Ο Kent ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης. Ζωγράφος, εικονογράφος, σχεδιαστής, αρχιτέκτων, ταξιδευτής στο βορρά (έζησε για ένα διάστημα στην Αλάσκα). Βαθύτατα ανθρωπιστής, κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930, έγινε γνωστός και ως πολιτικός ακτιβιστής. Υποστήριξε τα εργατικά δικαιώματα και αγωνίστηκε μέσα από την τέχνη του για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. "Ειρήνη στη γη" και "καλή διάθεση για τους ανθρώπους" μοιράζει ο άγγελος της παρακάτω κάρτας.
Rockwell Kent, Χριστουγεννιάτικη κάρτα για τον Οgden W. Heath. 1935. (Via http://www.captainahabsrarebooks.com/shop/ahab/1837.html)

Rockwell Kent, Χριστουγεννιάτικη κάρτα για τον Οgden W. Heath.  Μετά το 1935. (Via http://www.captainahabsrarebooks.com/shop/ahab/1837.html)


Rockwell Kent, Χριστουγεννιάτικη κάρτα. 1928.  Είναι η αγαπημένη μου κάρτα. Μία αιθέρια φτερωτή μορφή ίπταται πάνω από το χιονισμένο τοπίο και σκορπίζει βροχή με αστέρια πάνω από το παραμυθένιο χωριό που μόλις διακρίνεται σκεπασμένο από το χιόνι.

Rockwell Kent, Χριστουγεννιάτικη κάρτα. Φέρνοντας σπίτι το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μουσείο Τέχνης του Κλήβελαντ (Via http://www.clevelandart.org/art/1929.381)

Rockwell Kent, Χριστούγεννα. 1957. Mόνιμη Συλλογή του Κεντ στο Πανεπιστήμιο Plattsburgh της Ν. Υόρκης (Via http://organizations.plattsburgh.edu/museum/rkpnt32.htm)


Rockwell Kent, Φτερωτή φιγούρα πάνω από βουνό. Δεκαετία 1930. Θα μπορούσα να την στείλω ως χριστουγεννιάτικη κάρτα).

Για τη βιογραφία του Rockwell Kent, βλ. http://organizations.plattsburgh.edu/museum/rk_bio.htm

8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την όμορφη ευχή και ανταποδίδω από καρδιάς. Καλές Γιορτές!!! ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΤΑ!

      Διαγραφή
  2. Χριστουγεννιάτικες κάρτες

    Και πάλι λες δεν είναι δυνατό
    όλες αυτές οι ευχές να ψεύδονται
    και πάλι λες δεν είναι δυνατή
    τέτοια πανταχόθεν σύμπτωση,
    δεν είναι δυνατή τέτοια πανταχόθεν συμπαιγνία

    Κώστας Μόντης


    Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, Rosa...συμφωνώ με τον Κώστα Μόντη." ...Δεν είναι δυνατό...να ψεύδονται..."Σε φιλώ!
      Τουλάχιστον, η ποίηση δεν ψεύδεται ποτέ.

      Διαγραφή
  3. Θέλω να πιστεύω πως οι Άγγελοι είναι πάντα στο πλευρό μας!!!
    Καλά Χριστούγεννα Άννα...
    Οι κάρτες είναι καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Χριστούγενα Μαριέλα. Φυσικά και είναι δίπλα μας οι άγγελοι...

      Διαγραφή
  4. Καλά Χριστούγεννα Άννα μου και χρόνια πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή