Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Το πρωί του Πάσχα. Ένας πίνακας του Φρίντριχ

Πρωινό του Πάσχα

Είναι πρωινό του Πάσχα στη γερμανική ύπαιθρο. Ξημερώνει. Ο ήλιος ανατέλει, η μέρα όμως είναι ακόμα σκοτεινή. Το τοπίο θυμίζει ακόμα χειμώνα, αλλά τα δέντρα έχουν αρχίσει να βγάζουν φυλλαράκια. Η Άνοιξη έρχεται! 
   Οι γυναίκες στέκονται στο δρόμο, έχοντας γυρισμένη την πλάτη στους θεατές. Δεν βλέπουμε τα πρόσωπά τους. Φορούν γερμανικές λαϊκές ενδυμασίες.
Ένας υπέροχος ποιητικός πίνακας με συμβολισμούς είναι ο πίνακας του Γερμανού Κάσπαρ Νταβίντ Φρίντριχ, ο οποίος θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος του γερμανικού ρομαντισμού. 
     Το σκοτεινό πρωινό φωτίζεται από τον ήλιο που συμβολίζει το θείο φως και την ελπίδα. Η εικόνα αποπνέει πνευματικότητα και στοχαστική διάθεση που οφείλεται στη θρησκευτική φύση του δημιουργού της.

G. D. Friedrich, To πρωί  του Πάσχα. 1828-1835. Μουσείο Thyssen Bornemisza. Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου