Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Γυναίκα που διαβάζει. Ένας πίνακας του Βρετανού ζωγράφου William Kay Blacklock

Ένας πίνακας φιλαναγνωσίας του William Kay Blacklock

Ένας ακόμα πίνακας "φιλαναγνωσίας" που απεικονίζει μία στιγμή ήρεμης ανάγνωσης. Ο Βρετανός ζωγράφος William Kay Blacklock (1872-1922) απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα να διαβάζει το βιβλίο της στο ηλιόλουστο δωμάτιο. Κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ και έχει τα πόδια της σ' ένα μαξιλαράκι. Πίσω της οι αχτίνες του ήλιου διεισδύουν στο χώρο από το ανοιχτό παράθυρο. Μία γλάστρα στο περβάζι, ένας καθρέπτης που αντανακλά πίνακα ζωγραφικής, πέταλα λουλουδιών στο πάτωμα στην άκρη αριστερά…Φορά ένα υπέροχο καλοκαιρινό αέρινο φόρεμα και ένα καπελάκι στο κεφάλι…Ο καλλιτέχνης απεικονίζει αριστοτεχνικά τις λεπτομέρειες μίας σκηνής από την καθημερινότητα των γυναικών των υψηλών κοινωνικών στρωμάτων της βικτωριανής εποχής.

William Kay Blacklock, Μία ήρεμη ανάγνωση. Γύρω στα 1900. Ιδιωτική Συλλογή. Η κοπέλα του πίνακα  θα μπορούσε να είναι μία ηρωίδα από τα μυθιστορήματα των αδελφών Μπροντέ ή της Τζέιν Ώστεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου