Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Διονύσιος Σολωμός ο ρομαντικός

Διονύσιος Σολωμός: μία από τις πιο γνωστές προσωπογραφίες του ποιητή

Για τον Σολωμό έχει σχηματισθεί στη λαϊκή συλλογική συνείδηση η σχεδόν μυθική εικόνα του "εθνικού" ποιητή. Άλλωστε, αυτός υπήρξε ο δημιουργός του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν", του Εθνικού Ύμνου. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σολωμός υπήρξε ένας ρομαντικός ποιητής. Με το ποιητικό του έργο ο ευρωπαϊκός ρομαντισμός έγινε ελληνικός. Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του R. Beaton, Σολωμός ο ρομαντικός: Οι διακειμενικές σχέσεις του "Κρητικού" και του "Πόρφυρα".


Και επειδή, πιστεύω, ότι οι εξαιρετικοί λυρικοί στίχοι του Σολωμού δεν είναι αυτοί που έχουν καθαρά εθνικό περιεχόμενο, σας αφιερώνω ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα.


Δ. Σολωμού, Ευρυκόμη

―«Θάλασσα, πότε θέλ’ ιδώ την όμορφη Eυρυκόμη;
Πολύς καιρός επέρασε και δεν την είδα ακόμη.
Πόσες φορές κοιτάζοντας από το βράχο γέρνω
Kαι τον αφρό της θάλασσας για τα πανιά της παίρνω!
Φέρ’ τηνε, τέλος, φέρ’ τηνε». Aυτά ο Θύρσης λέει,
Kαι παίρνει από τη θάλασσα και τη φιλεί και κλαίει·
Kαι δεν ηξέρει ο δύστυχος οπού φιλεί το κύμα
Eκείνο, που της έδωσε και θάνατο και μνήμα. 

Το ποίημα έχει μελωποιηθεί από τον Ν. Ξυδάκη
.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου