Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Ανεμώνη: μικρή, λυγερή, χρωματιστή και ευαίσθητη

Αφιερώνω τον πίνακα σ' όσους προσπαθούν να βρουν ποιητική διάσταση εκεί που δεν υπάρχει

J. W. Waterhouse, the Windflowers (οι ανεμώνες)-1902. Δυστυχώς, όπως και οι περισσότεροι πίνακες του Waterhouse, βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή

O John William Waterhouse (Ρώμη 1849-Λονδίνο 1917) είναι Άγγλος ζωγράφος στα έργα του οποίου απεικονίζονται κυρίως αιθέριες γυναικείες μορφές από την ελληνική μυθολογία και ρωμαϊκή αρχαιότητα, αλλά και από την ηρωική εποχή του Αρθούρου.
Οι επιρροές από τους Προ-Ραφαηλίτες ζωγράφους και τον ιμπρεσιονισμό είναι εμφανείς.
Θεωρείται ως ο "μοντέρνος" ή ο "ύστατος" Προ Ραφαηλίτης ζωγράφος, γιατί έζησε την εποχή που το κίνημα των Προ-Ραφαηλιτών είχε αρχίσει να εκπνέει.
Το κίνημα των Προ-Ραφαηλιτών ζωγράφων, με τους οποίους, όπως ίσως καταλάβατε, έχω εμμονή, απηχεί τον ιδεαλισμό της Βικτωριανής περιόδου στην Αγγλία.

 J. W. Waterhouse, Spring spreads one green lap of flowers (1910)

J. W. Waterhouse, Gather Ye Rosebuds While Ye May
1909 (Odon Wagner Gallery-Toronto)

Υπάρχουν πολλά video με θέμα τα έργα του Waterhouse, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα έργα του γοητεύουν. Δείτε, λοιπόν, κάποιους από τους πιο γνωστούς πίνακές του.
Βλ. επίσης για έργα του Waterhouse στην ιστοσελίδα http://www.artmagick.com/pictures/artist.aspx?artist=john-william-waterhouse&display=slideshowΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου