Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Ταξιδεύοντας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη


Φθάνω στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με την πρώτη πρωινή πτήση από Θεσσαλονίκη. Παίρνω το μετρό για Χαλάνδρι. Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι περιβάλλομαι από στίχους του Ελύτη, στίχους αγαπημένους. Βγάζω το σημειωματάριο και τους σημειώνω. Νιώθω καλύτερα. Το άγχος μου έχει διαλυθεί.

Ιδού, λοιπόν, οι στίχοι που σημείωσα στις 21 Μαΐου, ημέρα Σάββατο και ώρα 7.30 το πρωί.
Σας τους αφιερώνω σήμερα, "κάπου ανάμεσα στην Τρίτη και Τετάρτη"...Και επειδή η εμμονή με τον Ηοpper συνεχίζεται...Ιδού και ένας ακόμα πίνακας.

Edward Hopper, Compartment C, Car 293 (1938) Ιδιωτική Συλλογή

Και μια πληροφορία: Οι στίχοι του Ελύτη βρίσκονται αναρτημένοι πάνω από τις θέσεις των επιβατών με πρωτοβουλία της Εταιρείας Συγγραφέων λόγω της επετείου των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996), λοιπόν, για να γίνει ελαφριά η καθημερινότητά μας.


"Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα
Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα."
Οδυσσέας Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος

"Από τον στοχασμό σου
πήζει
ο ήλιος
μές στο ρόδι
κι ευφραίνεται."
Οδυσσέας Ελύτης, Σηματολόγιον

"Kάπου 
ανάμεσα Τρίτη
και Τετάρτη
πρέπει να παράπεσε
η αληθινή σου μέρα."
Οδυσσέας Ελύτης, Σηματολόγιον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου