Το Διοικητήριο: ένα κτίριο-μνημείο της Οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης
Το Διοικητήριο είναι ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, εναπομείναν μνημείο του Οθωμανικού παρελθόντος της πόλης, κατάλοιπο από μία εποχή που η Θεσσαλονίκη ήταν τυπική πολυεθνική πόλη του ευρωπαϊκού τμήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το κτίριο, που διασώζεται σήμερα, κτίστηκε σε εκλεκτικιστικό ρυθμό το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος σχεδίασε σε τέτοιο ρυθμό και άλλα δημόσια κτίρια της πόλης (Παλιά Φιλοσοφική Σχολή, Γενί Τζαμί-Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Στρατηγείο, κ.ά.). Άλλωστε, ο εκλεκτικιστικός ρυθμός πράγματι ταίριαζε στα δημόσια κτίρια της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.
Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ με το Διοικητήριο στις αρχές του 20ού αιώνα.
Το κτίριο του Ποζέλι αναγέρθηκε στη θέση προηγούμενου κτιρίου του 19ου αι., που είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά του 1890. Το καταστραμένο κτίριο ήταν η έδρα της διοίκησης του οθωμανικού βιλαετίου.
Μία ακόμη απεικόνιση του Διοικητηρίου στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχικά το κτίριο ήταν τριώροφο. Αριστερά διακρίνεται το Σαατλί Τζαμί όπου το 1876 έγινε η σφαγή των προξένων της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Χαρακτηριστική καρτ ποστάλ με μία άμαξα έξω από το Διοικητήριο.
Το Διοικητήριο το 1912. Στο κτίριο υπεγράφη το 1912 και το πρωτόκολλο της απελευθέρωσης της πόλης και της παράδοσης της διοίκησής της στις ελληνικές αρχές.
Το Διοικητήριο αποτελούσε έδρα του Τούρκου Διοικητή-Περιφερειάρχη, του Βαλή της Θεσσαλονίκης και δημοσίων διοικητικών υπηρεσιών του οθωμανικού κράτους. Το 1907 στέγασε την τουρκική Νομική Σχολή, ενώ σ' αυτό φιλοξενήθηκε ο Σουλτάνος Μεχμέτ Ρεσάτ, όταν το 1911 επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, στέγασε την ελληνική Γενική Διοίκηση και στη συνέχεια έγινε η έδρα του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος που αργότερα μετονομάστηκε σε Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
To Διοικητήριο υπήρξε μάρτυρας πολλών ιστορικών στιγμών της πόλης κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Θεσσαλονίκη είχε καταληφθεί από τα συμμαχικά στρατεύματα της Entente.
Συγκεντρωμένος κόσμος έξω από το Διοικητήριο κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
Ακόμα μία φωτογραφία του Διοικητηρίου κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Διοικητήριο.
Το Διοικητήριο ήταν τόπος συγκέντρωσης των Θεσσαλονικέων.
Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Διοικητήριο την περίοδο του κινήματος της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη.
Το Διοικητήριο μετά το 1917. Η πυρκαγιά του 1917 δεν κατέστρεψε το κτίριο.
Το Διοικητήριο τη δεκαετία του 1930. Το Σαατλί Τζαμί έχει γκρεμιστεί και οι άμαξες έχουν αντικατασταθεί από αυτοκίνητα.
Στα χρόνια της Κατοχής εγκαταστάθηκε η γερμανική διοίκηση (1943-45), αφού η περιοχή ανήκε διοικητικά απευθείας στο γερμανικό κράτος. Το 1955 ιδρύθηκε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, το οποίο καταργήθηκε κατά την περίοδο της Δικτατορίας (1971-1974). Στη Μεταπολίτευση ανασυστήθηκε, ενώ το 1988 μετονομάστηκε σε υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το 2009 το Υπουργείο μετατράπηκε σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.
Το Διοικητήριο σήμερα. Το νεοκλασικό αέτωμα προστέθηκε το 1955. Σήμερα στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου