Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες.


    Οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες. Κάρτες της Βικτωριανής Εποχής

   Οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες, από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, είναι δημιούργημα των συνθηκών της βιομηχανικής επανάστασης και του καπιταλισμού που αναδύθηκε στη Βικτωριανή Αγγλία. Το Χειμώνα του 1843 στο Λονδίνο ένας πλούσιος Βρεττανός επιχειρηματίας, ο Sir Henry Cole, επειδή ήταν πολύ απασχολημένος (o χρόνος είναι πολύτιμος για να τον αφιερώνεις σε δραστηριότητες που δεν αποφέρουν οικονομικό κέρδος) να γράψει ευχές στην οικογένεια, τους φίλους και τους εμπορικούς συνεργάτες του, ανέθεσε στον φίλο του, τον ζωγράφο John Callcott Horsley, να σχεδιάσει μία κάρτα με εικόνα και ένα σύντομο χαιρετισμό.
   Έτσι κάπως, λέγεται, ότι γεννήθηκε η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα...Ο Horsley σχεδίασε ένα τρίπτυχο που συμφωνούσε με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα της Βικτωριανής εποχής στην Αγγλία. Στο κέντρο απεικονίζεται ένα οικογενειακό εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ στα δύο άκρα βλέπουμε σκηνές αγαθοεργίας. Πλούσιοι φιλάνθρωποι ντύνουν γυμνά παιδιά και ταϊζουν πεινασμένους...Κάτω ακριβώς από την κεντρική εικόνα διαβάζουμε τη γνωστή στερεότυπη πλέον ευχή: “A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” ("Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος σε σένα ή σε σας"). Από τις 1000 κάρτες που κυκλοφόρησαν, έχουν διασωθεί γύρω στις 12 σε ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσα σ᾽αυτές υπάρχει η κάρτα που ο Cole έστειλε στη γιαγιά του.

 Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα απεικονίζει μία ισχυρή αντίθεση. Το πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της κεντρικής εικόνας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους  φτωχούς-γυμνούς και πεινασμένους που απεικονίζονται δεξιά και αριστερά. Βέβαια ο σκοπός του καλλιτέχνη δεν ήταν να ασκήσει κοινωνική κριτική, σκοπός του ήταν μάλλον να τονίσει το θεάρεστον της φιλανθρωπίας τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

   Από τα μέσα του 19ου αιώνα, λοιπόν, αρχίζουν να κυκλοφορούν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες στην Αγγλία και αμέσως γίνονται πολύ δημοφιλείς. Πολύ γρήγορα αυτή η βρεττανική "ταχυδρομική" συνήθεια περνάει και στις ΗΠΑ. Γύρω στα 1875 ο Luis Prang, ένας Πολωνός από τη Σιλησία λιθογράφος που ζούσε στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αρχίζει να ασχολείται με τη δημιουργία και την εκτύπωση σε χαρτί μικρών επιχρωματισμένων εικόνων με ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος. Τη δεκαετία του 1880 ο Prang έχει γίνει διάσημος για τις χριστουγεννιάτικες κάρτες του.




Χριστουγεννιάτικη κάρτα του Prang.

Μία αληθινά παραμυθένια κάρτα του Prang. Αγγελάκια και παιδάκια ψάλλουν μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο.
Μία ακόμα παραμυθένια χριστουγεννιάτικη κάρτα του Prang.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες του Prang που απεικονίζουν βάζα με λουλούδια. Στην αρχή οι χριστουγεννιάτικες κάρτες της Βικτωριανής εποχής δεν περιείχαν θρησκευτικά θέματα, όπως η Γέννηση, και χιονισμένα τοπία. Τα πιο συνηθισμένα θέματα ήταν τα λουλούδια, τα παιδάκια και τα αγγελάκια.



Χριστουγεννιάτικη κάρτα του Prang. 1882. Ένα κοριτσάκι κρεμάει ένα στολίδι στο δένδρο.

Χριστουγεννιάτικη κάρτα του Prang. Παιδάκια επικοινωνούν με τον Άη Βασίλη για να του ζητήσουν δώρα. Μετά το 1875.

Χριστουγεννιάτικη κάρτα του Prang. 1882.

Χριστουγεννιάτικη κάρτα του Prang. 1878. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι κάνουν πατινάζ.

Δύο χριστουγεννιάτικες κάρτες του Prang με παρόμοιο θέμα. Ένα μικρό κορίτσι ονειρεύεται στο δωμάτιο του το χριστουγεννιάτικο δένδρο και τον Άη Βασίλη.



Χριστουγεννιάτικη κάρτα που απεικονίζει κοριτσάκια με χειμωνιάτικα ρούχα.

Μία κάρτα του Prang  με χιονισμένο τοπίο. Η εικόνα είναι ονειρική, μαγική. Ένας Άη Βασίλης με φαναράκι και έλατο στην πλάτη περπατά στο χιόνι και έχει για παρέα το τάρανδο με το αγγελάκι... 

Μία ακόμα υπέροχη χριστουγεννιάτικη κάρτα του Prang. 1878.

Βικτωριανή Χριστουγεννιάτικη κάρτα με παιδάκια που κρατούν λουλούδια. Γύρω στα 1870.

Βικτωριανή Χριστουγεννιάτικη κάρτα με κέντημα λουλουδιών και γκυ.

Βικτωριανή χριστουγεννιάτικη κάρτα των αρχών του 20ού αιώνα. Απεικονίζει έναν Άγγλο ταχυδρόμο να αδειάζει το ταχυδρομικό κουτί για να παραδώσει τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Τα βρεττανικά ταχυδρομεία ήταν ανοιχτά και την ημέρα των Χριστουγέννων για να παραδίδουν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Καληνύχτα! Ονειρευτείτε τις εικόνες αυτών χριστουγεννιάτικων καρτών!

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Greeting_card_Christmas_Victorian_1885.jpg
http://www.emotionscards.com/museum/john_calcott_horsley_ra_1817.html
http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/43471#ixzz2Fj7fRPP5
http://scout901.hubpages.com/hub/Louis-Prang-vintage-Christmas-Card-creator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου