Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Πωλ Γκωγκέν, Χριστουγεννιάτικη Νύχτα

Πωλ Γκωγκέν, Νύχτα Χριστουγέννων 

   Αφού είναι νύχτα Χριστουγέννων, ιδού και ένας πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν (1848-1903) που απεικονίζει μία νύχτα Χριστουγέννων σε ένα χιονισμένο γαλλικό χωριό. Το χιόνι έχει καλύψει τα σπιτάκια του χωριού, στο βάθος διακρίνεται μία εκκλησία, ενώ σε πρώτο πλάνο βλέπουμε δύο βόδια μπροστά από το μνημείο μίας φάτνης. Διακρίνονται, επίσης, γυναικείες φιγούρες με μαύρες μαντήλες στο κεφάλι και ντυμένες με τοπική ενδυμασία.
   H Nύχτα Χριστουγέννων θεωρείται από τους πιο διάσημους πίνακες του Γκωγκέν. Απεικονίζει την αινιγματική, μυστηριώδη εικόνα μίας χειμωνιάτικης νύχτας στη γαλλική ύπαιθρο και συγκεκριμένα στη Βρεττάνη. Η σκηνή πρέπει να διαδραματίζεται στο Pont Aven της Βρεττάνης,  όπου ο καλλιτέχνης είχε περάσει το χειμώνα του 1894.
   Ο Γκωγκέν πρέπει να άρχισε να ζωγραφίζει τον πίνακα, όταν βρισκόταν στο Pont Anen το 1894, τον ολοκλήρωσε όμως στις Νότιες Θάλασσες (Γαλλική Πολυνησία) όπου εγκαταστάθηκε από το 1895 και έζησε έως το τέλος της ζωής του. Οι φιγούρες της σκηνής της Γέννησης της φάτνης μαρτυρούν ιαπωνική επιρροή.

P. Gaugin, Νύχτα Χριστουγέννων. 1894-1902/1903. Indianapolis Museum of Art.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου