Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η Γέννηση του Χριστού στους Προραφαηλίτες ζωγράφους: πίνακες του Dante Gabriel Rossetti

Dante Gabriel Rossetti, Η Γέννηση ή η προσκύνηση των μάγων

    To 1856 o Προραφαηλίτης ζωγράφος Dante Gabriel Rossetti δέχθηκε την παραγγελία ενός τρίπτυχου για τον καθεδρικό του Lladaff που βρίσκεται στην Ουαλία. Το τρίπτυχο, που έχει ως τίτλο "ο σπόρος του Δαυίδ", απεικονίζει στο δύο άκρα του τον βασιλιά Δαυίδ και στο κέντρο μία χαρακτηριστική σκηνή από τη Γέννηση, την προσκύνηση του θείου βρέφους από τους μάγους. Ο Δαυίδ παρουσιάζεται ως πρόγονος του Χριστού με την ιδιότητα του Ποιμένα και του Βασιλέα.


To τρίπτυχο "ο σπόρος του Δαυίδ" που βρίσκεται στον καθεδρικό του Lladaff στο Κάρντιφ της Ουαλίας. 1856-1864.  Το κεντρικό τμήμα απεικονίζει μία σκηνή από τη Γέννηση και συγκεκριμένα την προσκύνηση των μάγων. Αριστερά βλέπουμε τον Δαυίδ ως νεαρό ποιμένα με τη σφενδόνα με την οποία αντιμετώπισε τον Γολιάθ, ενώ στα δεξιά ο Δαυίδ ως ώριμος βασιλιάς παίζει άρπα.

D. G. Rossetti, Η Γέννηση ή η προσκύνηση των μάγων. 1858-1864. Το κεντρικό τμήμα του τρίπτυχου. Καθεδρικός του Lladaff. Μέσα και έξω από τη φάτνη αγγελάκια παρακολουθούν τη σκηνή της προσκύνησης.

     Ο Rossetti ζωγράφισε πρώτα το τρίπτυχο σε υδατογραφία και στη συνέχεια έκανε ακόμα ένα τρίπτυχο με το ίδιο θέμα σε λάδι, το οποίο έδωσε στον καθεδρικό ναό. 
D. G. Rossetti,  H προσκύνηση των μάγων. Υδατογραφία. 1856-1864. Tate Britain. Η σκηνή της υδατογραφίας παρουσιάζει αισθητές διαφορές από τη σκηνή της Γέννησης που έγινε σε λάδι και κοσμεί τον καθρεδικό ναό του Lladaff.

Η Γέννηση ή η προσκύνηση των μάγων του Rossetti θεωρείται ότι ίσως είναι το μόνο ή ένα από τα ελάχιστα έργα των Προραφαηλιτών ζωγράφων με εμφανείς τις επιρροές από την τέχνη της ιταλικής αναγέννησης, κυρίως από πίνακες της Βενετικής Σχολής, των ζωγράφων Βερονέζε και Τιντορέτο.
Veronese, Η προσκύνηση των μάγων. 1582. Basilica dei Santi Giovanni e Paolo.
Tintoretto, H Γέννηση. 1550-1570. Museum of Fine Arts. Boston.

http://www.victorianweb.org/painting/dgr/paintings/8a.html
http://www.cgfaonlineartmuseum.com/rossetti/p-8seed.htm
http://www.liverpoolmuseums.org.uk/walker/exhibitions/rossetti/works/religion/david.aspx
http://www.tate.org.uk/art/artworks/rossetti-the-adoration-a00843
http://www.wikipaintings.org/en/paolo-veronese/adoration-of-the-magi-1582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου