Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές από τη Θεσσαλονίκη: παλιές κάρτες

Eυχές από τη Θεσσαλονίκη

   Οι Ευρωπαίοι που τύχαινε τις παραμονές Χριστουγέννων να βρεθούν στην  Θεσσαλονίκη τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, και κυρίως μετά τους βαλκανικούς πολέμους και την ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα (μετά δηλαδή το 1912-1913), θα έστελναν ευχές στους δικούς τους με τις παρακάτω κάρτες, οι οποίες δεν απεικονίζουν χριστουγεννιάτικα θέματα, αλλά όψεις της πόλης.

"Ευτυχές το νέον Έτος"!  Ευχές από τη Θεσσαλονίκη στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά. Μόνο στα αγγλικά η ευχή περιλαμβάνει και τα Χριστούγεννα ("A merry Christmas and a happy New year"),  όλες οι άλλες ευχές αναφέρονται μόνο στο "νέον έτος".
Όψη της Θεσσαλονίκης από τη θάλασσα. Αυτή την εικόνα αντίκρυζαν οι ξένοι ταξιδιώτες που έφθαναν στην πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα με καράβι. Η εικόνα μίας πόλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διακρίνονται οι πολυάριθμοι μιναρέδες των τζαμιών και τα τείχη της Άνω Πόλης .

Χαιρετίσματα από τη Θεσσαλονίκη (στα γερμανικά), ενθύμιο της Θεσσαλονίκης (στα γαλλικά)
Ευχές για το νέο Έτος στα γερμανικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα αγγλικά (και για Χαρούμενα Χριστούγεννα) και φυσικά στα ελληνικά. Μία ακόμα χριστουγεννιάτικη κάρτα με εικόνα της Θεσσαλονίκης από τη θάλασσα. Στο βάθος διακρίνεται ο Λευκός Πύργος.

Πολλές από αυτές τις κάρτες στάλθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως την περίοδο 1917-1918, όταν στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρα διέμεναν συμμαχικά στρατεύματα.

Για τις κάρτες  βλ. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Ημερολόγιο 2013, Η λεωφόρος της Νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου