Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο Χειμώνας στη ζωγραφική, δύο γκραβούρες του Paul Allier

Paul Allier, Χειμώνας

  Eπειδή ο καιρός έχει κρυώσει, επιτέλους!...και επειδή θέλω να διασκεδάσω κάθε χειμωνιάτικο βάρος, ιδού δύο "ελαφρού" περιεχομένου γκραβούρες του Γάλλου εικονογράφου Paul Allier (1883-1967).  Προέρχονται από την εικονογράφηση δύο ημερολογίων με τον τίτλο " Tέσσερις Εποχές". Ο Allier διακρίθηκε κυρίως ως εικονογράφος γαλλικών περιοδικών μόδας.
   Χειμώνας, λοιπόν, στη δεκαετία 1920-1930. Στην περίοδο του Μεσοπολέμου κομψές γυναικείες φιγούρες, ντυμένες "art deco", λικνίζονται στα ψηλά τους τακούνια πάνω στο χιόνι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη χιονοθύελλα. Ανυποψίαστες, προφανώς, για την πραγματική χιονοθύελλα που θα ακολουθούσε μετά από κάποια χρόνια...Εννοώ την άνοδο του Ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη  και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Paul Allier, Ο Χειμώνας. 1925.

Paul Allier, Ο Χειμώνας. 1928.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου