Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Το Φθινόπωρο στη ζωγραφική. Πίνακες του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Theodore Robinson

Στη λιακάδα του Οκτωβρίου


   Σήμερα είναι μία ηλιόλουστη φθινοπωρινή ημέρα. Για αυτό, ιδού εικόνες με ηλιόλουστες ημέρες του Οκτωβρίου από τον Αμερικανό ζωγράφο Theodore Robinson (1852-1896), που θεωρείται από τους εισηγητές του ιμπρεσιονισμού στην αμερικανική τέχνη.

Theodore Robinson, Φθινοπωρινή λιακάδα στο δάσος. 1888. Griswold Μουσείο. Φλωρεντία. Στα πόδια της γυναίκας βλέπουμε ξύλα. Φαίνεται ότι επωφελείται της φθινοπωρινής λιακάδας για να μαζέψει ξύλα στο δάσος.

Theodore Robinson, Κορίτσι που κεντά στη λιακάδα του Οκτωβρίου. Giverny. 1891. Ιδιωτική Συλλογή.

Ο Theodore Robinson είχε ταξιδέψει στη Γαλλία και είχε έρθει σε επαφή με τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό, από τον οποίο επηρεάστηκε. Είχε μάλιστα εγκατασταθεί (όπως και άλλοι Αμερικανοί ζωγράφοι) για κάποιο διάστημα στην κωμόπολη Giverny, όπου ζούσε στην εξοχική κατοικία του ο γνωστός Γάλλος ζωγράφος Cl. Monet, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά. 

Theodore Robinson, Κοπέλα που κεντά. 1891. Giverny. Ιδιωτική Συλλογή.

Theodore Robinson, Ένας κήπος στη Νορμανδία. 1891 περίπου. Ιδιωτική Συλλογή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου