Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Το μήλο στη ζωγραφική. Πίνακες Ολλανδών ζωγράφων

Γυναίκες που καθαρίζουν μήλα. Πίνακες Ολλανδών ζωγράφων


 Εποχή του μήλου. Για αυτό, τέσσερις πίνακες Ολλανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα, με κοινό θέμα: παρουσιάζουν γυναίκες να καθαρίζουν μήλα. 
 Οι Ολλανδοί ζωγράφοι συνήθιζαν να απεικονίζουν εσωτερικές οικιακές σκηνές καθημερινότητας.  
    Στο ημίφως του γαλήνιου δωμάτιου, μια κοπέλλα καθαρίζει με αφοσίωση μήλα.

Nikolaes Maes, Νεαρή γυναίκα που καθαρίζει μήλα. 1655. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη. 

Gabriel Metsu, Γυναίκα που καθαρίζει ένα μήλο. 1655-1657. Μουσεία και Πινακοθήκες του Δήμου του Canterbury. Μία παρόμοια σκηνή σε παραλλαγή.

Gerard ter Borch, Γυναίκα που καθαρίζει μήλα. 1650. Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης. Βιέννη. Ένα παιδάκι κοιτάζει και περιμένει το μήλο του.

Pieter de Hooch, Γυναίκα που καθαρίζει μήλα. 1663. Συλλογή Wallace. Λονδίνο. Η ίδια σκηνή σε παραλλαγή. Η γυναίκα δίνει μήλο στο παιδάκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου