Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Το μήλο στη ζωγραφική. Πίνακες του Νικόλαου Γύζη

Το μήλο στη ζωγραφική

    ...Συνεχίζω με το θέμα του μήλου στη ζωγραφική. Ιδού, λοιπόν, πίνακες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα, που ανήκει στη Σχολή του Μονάχου, του Νικόλαου Γύζη (1842-1901), που απεικονίζουν μήλα. Τρεις "Νεκρές Φύσεις" με μήλα και ένας πίνακας με ηθογραφικό θέμα, που παρουσιάζει μία σκηνή με παππού και εγγόνια να τρώνε μήλα.

Ν. Γύζης, Μήλα. 1880. Εθνική Πινακοθήκη.

Ν. Γύζης, Νεκρή φύση με μήλα. Ιδιωτική Συλλογή. 

Ν. Γύζης, Παππούς με εγγόνια. Ιδιωτική Συλλογή. Ο παππούς προσφέρει μήλα στα εγγόνια του. Στην αγκαλιά του παππού και στο δάπεδο διακρίνουμε τα μήλα.

Ν. Γύζης, Σάπια μήλα. Ιδιωτική Συλλογή.

2 σχόλια:

 1. Καθώς το μήλο το γλυκό,
  που στου κλαδιού την άκρη κοκκινίζει,
  ψηλά, ψηλά στο ακρόκλωνο·
  το δίχως άλλο το λησμόνησαν
  την ώρα που ’κοβαν τα μήλα...
  Αχ όχι, δεν το απολησμόνησαν,
  μόνο που δεν μπορούσαν να το φτάσουν!

  ΣΑΠΦΩ, απόδοση: I. Θ. Κακριδής


  ΥΓ.
  Μήλα, τα αγαπημένα φρούτα των ζωγράφων.
  Σήμερα είμαστε στη φάση ...Μίλα μου για μήλα.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι, μίλα μου για μήλα!
  Όμορφο το ποιηματάκι της Σαπφούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή