Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Art nouveau Χριστουγεννιάτικες κάρτες του Raphael Kirchner

Χριστουγεννιάτικες κάρτες του art nouveau καλλιτέχνη Raphael Kirchner

  Συνεχίζω με χριστουγεννιάτικες κάρτες art nouveau των αρχών του 20ού αιώνα. Είναι κάρτες του Αυστριακού ζωγράφου και σχεδιαστή Raphael Kirchner (1876-1917), ο οποίος στα 1900 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Σχεδίασε μεγάλο αριθμό καρτών, εξώφυλλα περιοδικών και αφίσες.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες του R. Kirchner.

Δύο παιδάκια στα χιόνια με χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δύο παιδάκια κοιτάζουν από το παράθυρο το χριστουγεννιάτικο δέντρο ενός σπιτιού.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες του R. Kirchner.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες του R. Kirchner.

Μία υπέροχη ονειρεμένη κάρτα.

Ο άγγελος με το αστέρι των Χριστουγέννων.

Μία τρυφερή κάρτα. 

Ένας άγγελος με χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο χιόνι με ελάφια.


2 σχόλια:

  1. Είναι κι αυτές πολύ όμορφες και ιδιαίτερες !!!
    Καλά Χριστούγεννα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου αρέσουν. Χαρούμενα Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή