Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικη ανάγνωση. Ένας πίνακας του Heinrich Max

Διαβάζοντας ένα βιβλίο δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

     Αγαπημένο μου θέμα η απεικόνιση της ανάγνωσης βιβλίων. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ζωγράφων που έχουν απεικονίσει κυρίως γυναίκες (και πολύ λιγότερο άνδρες) να διαβάζουν βιβλίο. Σας παρουσιάζω την τελευταία "ανακάλυψή" μου. Ο Τσέχος Heinrich Max (1847-1900) ζωγραφίζει μία γυναίκα να διαβάζει στη γιορτή των Χριστουγένων. Κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα και διαβάζει με προσήλωση το βιβλίο της δίπλα στο πλούσια στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, γιατί το διάβασμα είναι "γιορτή".

Heinrich Max, Χριστουγεννιάτικη ανάγνωση. 1877. Προτιμά το διάβασμα στο σπίτι από μία θορυβώδη χριστουγεννιάτικη εορταστική σύναξη.

http://www.invaluable.com/artist/max-heinrich-rxcpyf6aba

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου