Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τα Χριστούγεννα στους Προραφαηλίτες ζωγράφους: Edward Burne Jones, Η Γέννηση του Χριστού

Edw. Burne Jones, Η Γέννηση του Χριστού

    Eίναι από τους αγαπημένους μου πίνακες που απεικονίζουν τη Γέννηση του Χριστού...και σας τον αφιερώνω. Ο Burne Jones ζωγράφισε τη Γέννηση κατά παραγγελία του ναού του Αγ. Ιωάννη που βρίσκεται στο Torquay της Αγγλίας (δέχτηκε την παραγγελία το 1887 και ολοκλήρωσε το έργο το 1888). Το έργο ταιριάζει απόλυτα με τα ιδεώδη  των Προραφαηλιτών ζωγράφων που εμπνέονταν από την καθαρότητα και την πνευματικότητα της τέχνης της πρώιμης Αναγέννησης. Η σύνθεση και το χρυσό πλαίσιο της σκηνής απηχούν επιρροές από την ιταλική τέχνη του 14ου αιώνα.
   Παρά το ότι απεικονίζεται ένα "χαρμόσυνο" γεγονός,  η Γέννηση του Χριστού, η ατμόσφαιρα του έργου αποπνέει γλυκιά μελαγχολία και θλίψη, απόκοσμη και μυστηριώδη γαλήνη. Η Γέννηση του Χριστού παραπέμπει στο Θάνατο και την Ανάσταση. Η φάτνη του Χριστού με την Παναγία θυμίζει Επιτάφιο, οι μορφές και η έκφραση των προσώπων τους χαρακτηρίζονται από στατικότητα και σοβαρότητα, τα χρώματα είναι μάλλον σκοτεινά, ο φωτισμός σχεδόν υποτονικός. Το θέμα του πίνακα δεν είναι η χαρά της Γέννησης του Χριστού, αλλά η λύτρωση και η σωτηρία της ανθρωπότητας μέσα από τον κύκλο της γέννησης, του θανάτου και της ανάστασης του Κυρίου.
   Η λατινική επιγραφή που υπάρχει στον πίνακα αναφέρεται στην Ανάσταση: Εξαιτίας της δυστυχίας των φτωχών και των αναστεναγμών των απόρων, εγώ τώρα θα αναστηθώ, λέγει ο Κύριος. Θεωρείται ότι η επιγραφή είναι μια λεπτή νύξη για την κοινωνική κατάσταση της Βικτωριανής Βρετανίας.
Edw. Burne Jones,  H Γέννηση. 1888. Carnegie Museum of Art.

Υπέροχο είναι και το σχέδιο για τη Γέννηση, που βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.
Edw. Burne Jones, Μελέτη για τη Γέννηση. Σχέδιο. Ιδιωτική Συλλογή.

Ο Burne Jones έχει σχεδιάσει σκηνές από τη Γέννηση και για βιτρώ-παράθυρα ναών.
Edw. Burne Jones,  H Γέννηση. 1887. Σχέδιο για βιτρώ παράθυρου στον καθεδρικό ναό του Αγ. Φιλίππου στο Birmingham.

To βιτρώ του ναού του Αγ. Φιλίππου που έγινε σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο του Edw. Burne Jones.

Edw. Burne Jones, Γέννηση. 1875. Βιτρώ παράθυρου στο ναό St Martins στο Birmingham.

Edw. Burne Jones, H Γέννηση. Βιτρώ παράθυρο στο  ναό της St Mary στο χωριό Huish Episcopi  στο Somerset της Αγγλίας. 

Εdw. Burne Jones, Σκηνές από τη Γέννηση σε τρία παράθυρα του ναού της Αγ. Τριάδας στη Βοστόνη της Μασσαχουσέτης. 1882.

http://www.cmoa.org/searchcollections/details.aspx?item=1003074
http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2012/19th-century-paintings-n08894/lot.77.html
http://www.search.revolutionaryplayers.org.uk/engine/resource/exhibition/standard/child.asp?txtKeywords=&lstContext=&lstResourceType=&lstExhibitionType=&chkPurchaseVisible=&txtDateFrom=&txtDateTo=&x1=&y1=&x2=&y2=&scale=&theme=&album=&viewpage=%2Fengine%2Fresource%2Fexhibition%2Fstandard%2Fchild%2Easp&originator=&page=&records=&direction=&pointer=&text=&resource=4732&exhibition=1522&offset=4
http://www.victorianweb.org/painting/bj/wc/2.html
http://www.joyfulheart.com/christmas/christmas_artwork.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/File:USA_Massachusetts_Boston_Trinity_Nativity.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Burnejoneswindow.jpg
http://huishepiscopi.org.uk/gallery/category/3-st-marys-church

2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση.Αγαπώ τους προραφαηλίτες ζωγράφους, όμως τον συγκεκριμένο πίνακα δεν τον είχα δει πάλι και ομολογώ πως μου άρεσε πολύ.Ευχαριστούμε και για την αφιέρωση.Χρόνια Πολλά για τις μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά και σε σένα Αρμονία και να συνεχίσεις να δημιουργείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή