Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο έρωτας στους Προραφαηλίτες ζωγράφους: O Arthur Hughes ζωγραφίζει ένα ποίημα της Ελίζαμπεθ Μπάρρετ Μπράουνινγκ

O έρωτας στη ζωγραφική: ένας πίνακας του Arthur Hughes εμπνευσμένος από το ποίημα Aurora Leigh της Ελ. Μπάρετ Μπράουνινγκ.


   Η πολύστιχη έμμετρη νουβέλα Aurora Leigh (πρόκειται από τα πιο εκτενή ποιητικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, περίπου 11.000 στίχους) της Αγγλίδας ρομαντικής ποιήτριας Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον προραφαηλίτη ζωγράφο Άρθουρ Χιούζ (1832-1915). Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η ρομαντική ποίηση ενέπνεε τα έργα των προραφαηλιτών ζωγράφων.
   To πολύστιχο ποίημα Aurora Leigh,  που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1856, έχει ως θέμα του τη ζωή μίας νεαρής ποιήτριας, της Aurora Leigh, η οποία αποφασίζει να αφοσιωθεί στην ποίηση, θυσιάζοντας τον έρωτα προς τον εξάδελφό της Romney.
   Όταν ο εξάδελφός της Romney προτείνει στην Aurora γάμο, ζητώντας της να εγκαταλείψει την ποίηση, αυτή αρνείται την πρότασή του και επιλέγει τη μοναχική ζωή της ποιήτριας. Στον πίνακα ο Χιούζ επιλέγει να απεικονίσει τη σκηνή της απόρριψης της πρότασης γάμου από την Aurora. Αποτυπώνει, πραγματικά, με αριστοτεχνικό τρόπο τη θλίψη των δύο αισθαντικών νέων, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα σ' ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο. Η Aurora φοράει ένα υπέροχα φωτεινό πράσινο φόρεμα και κρατά τον τόμο με τα ποιήματά της που στο παρελθόν ο Romney είχε περιγελάσει.
   Θεωρείται ότι το έργο είναι γεμάτο από συμβολισμούς. Οι κρίνοι δίπλα στον Romney συμβολίζουν το δρόμο της αγνότητας και της μοναχικής πορείας που επιλέγει να ακολουθήσει η Aurora, ασχολούμενη με την τέχνη της ποίησης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο Romney ήταν αφιερωμένος σ' ένα υψηλό σκοπό: στην κοινωνική προσφορά και την υποστήριξη των φτωχών και των αναξιοπαθούντων. Θεωρούσε ότι το δικό του το έργο ήταν πιο σημαντικό και ζητούσε από την Aurora να σταθεί βοηθός του.
   Τελικά, σύμφωνα με το ποίημα του Μπράουνινγκ, οι δύο ερωτευμένοι, ύστερα από περιπέτειες και περιπλανήσεις, θα ξανασυναντηθούν και θα σμίξουν, συνειδητοποιώντας ότι μπορούν να συνδυάσουν το έργο τους με την αγάπη τους.
Arthur Hughes, H απόρριψη του Romney από την Aurora Leigh, 1860. Βρίσκεται στην πινακοθήκη της Tate Britain.


Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ (1806-1861): έγραψε από τους πιο λυρικούς στίχους του αγγλικού ρομαντικού κινήματος. Συνάντησε την άρνηση του αυταρχικού πατέρα της, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποίηση και να δημοσιεύσει έργα της. Δεν εγκατέλειψε, όμως, την ποίηση και τα όνειρά της. Παντρεύτηκε τον ποιητή Ρόμπερτ Μπράουνινγκ.

http://www.tate.org.uk/servlet/ViewWork?cgroupid=999999961&workid=6956
http://www.poets.org/poet.php/prmPID/152
http://hoocher.com/Arthur_Hughes/Arthur_Hughes.htm
http://digital.library.upenn.edu/women/barrett/aurora/aurora.html
http://www.victorianweb.org/authors/ebb/al3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου