Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Χαρταετοί πετούν στον ουρανό: ένας πίνακας του W. Glackens

Πετώντας χαρταετούς στο Παρίσι: ένας πίνακας του William James Glackens

    Επειδή σήμερα το έθιμο λέει πως πετάμε χαρταετούς στον ουρανό, ιδού ένας πίνακας του Αμερικανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου William James Glackens (1870-1938) που απεικονίζει χαρταετούς στον ουρανό πάνω από τη Μονμάρτη στο Παρίσι.

William James Glackens, Πετώντας χαρταετούς στη Μονμάρτη. 1906. Βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης στη Βοστόνη (Museum of Art-Boston).

    Στις αρχές του 20ού αιώνα αρκετοί Αμερικανοί ζωγράφοι είχαν επισκεφθεί το Παρίσι και  κινηθεί στους κύκλους των ιμπρεσιονιστών της γαλλικής πρωτεύουσας.
    Το Παρίσι ήταν η αγαπημένη πόλη του Glackens, ο οποίος δέχθηκε ιδιαίτερα την επιρροή του γνωστού Γάλλου ζωγράφου Ρενουάρ.
    Στους πίνακες του Glackens συναντάμε συχνά σκηνές από τη γαλλική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, όπως τις είχε δει και ζήσει, όταν βρισκόταν στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου